Lokalna samouprava

Pirotska peglana kobasica postaće treći zaštićeni brend našeg kraja

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je Pirotskim vestima da je u toku izrada elaborata o zaštiti geografskog porekla pirotske peglane kobasice pa će Pirot nakon pirotskog ćilima i kačkavalja, dobiti treći proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. 

-To je veoma važno za naš kraj ali i za održavanje predstojećeg tradicionalnog – osmog po redu Sajma pirotske peglane kobasice. Mi se trudimo poslednjih godina da se kvalitet pirotske peglane kobasice koja se izlaže na Sajmu podigne na što je moguće veći nivo, uvedena su mnoga pravila vezano za kvalitet, uzorkovanje, bar-kodovi, deklaracije i mnogo noviteta koji se uklapaju u napore da se pirotska peglana kobasica zaštiti kao proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom-kaže Zlatkov i dodaje:

-Imaćemo i interne kontrole putem komisija koje će obilaziti proizvođače i uzimati slučajne uzorke da bi u januaru uzorci bili poslati na mikrobiološko ispitivanje u Institutu u Nišu. Tu je i komisija žirija koja će takođe ispitivati uzorke. Svi prozvodi moraće, kao i ranijih godina da sadrže sve podatke o sastavu, načinu proizvodnje, načinu upotrebe, deklaraciju i druge obavezne podatke-kazao je Zlatkov za Pirotske vesti.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker