Lokalna samouprava

Pirotska peglana kobasica treći autentičan pirotski proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom

Posle dve godine, od kako je Uprava grada Pirota započela svoje aktivnosti na zaštiti geografskog porekla pirotske peglane kobasice, ovih dana stigla je dobra vest da je ovaj izuzetan pirotski proizvod zvanično dobio rešenje o zaštiti. Tim povodom danas je održana konferencija za medije kojoj su prisustvovali, pored domaćina, zamenika gradonačelnika Pirota, Miloša Colića i, pomoćnice gradonačelnika, Milice Golubović, dr Vesna Đorđević, direktorka Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu, Ivanka Branković Lazić, pomoćnica direktorke za naučno – tehničku saradnju i Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet, deklasiranje i označavanje hrane u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Pirotska peglana kobasica je treći proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom. Prvi je pirotski ćilim, zaštita je dobijena 2003. godine, a deset godina kasnije oznaku geografskog porekla dobio je i pirotski kačkavalj od kravljeg mleka. Dr Vesna Đorđević kaže da značaj pirotske peglane kobasice prevazilazi okvire Pirota. Ona je od velikog značaja za Republiku Srbiju, s obzirom da je reč o visokokvalitetnom proizvodu od mesa i da je odavno zaslužila da dobije oznaku geografskog porekla. Ovom zaštitom posao nije priveden kraju, već treba zaštitu uraditi i na međunarodnom nivou.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota smatra da je dobijanje setifikata od velikog značaja za grad Pirot, i ovo je treći autentičan pirotski proizvod koji je zaštićen. Na ovaj način zaštićena je receptura pirotske peglane kobasice, postupak izrade i zloupotreba. On očekuje da bi trebalo da usledi povećanje ekonomske aktivnosti proizvođača, uređivanje proizvodnje i na kraju distribucija proizvoda.

Značajnu ulogu na promociji pirotske peglane kobasice imali su sajmovi, a počelo se 2013. godine, kada je održan prvi Sajam pirotske peglane kobasice, kaže Marjan Savić, predsednik Udruženja proizvođača. On očekuje da će dobijanje sertifikata za proizvod sa oznakom geografskog porekla dati svim proizvođačima mnogo benefita u smislu mogućnosti prodaje i adekvatne cene. Zahvalio je Upravi grada na naporima koje je uložila da se dobije rešenje i registruje oznaka geografskog porekla, kao i svim proizvođačima peglane kobasice.

Branislav Raketić, iz Ministarstva poljoprivrede, istakao je veliku zaslugu proizvođača i grada Pirota koji je pružio finansijsku i logističku podršku u dobijanju oznake geografskog porekla. On kaže da je cela Srbija čula za pirotsku peglanu kobasicu, ali da postoji potencijal da to bude predmet zaštite i na nivou Evropske unije. On je najavio da će do kraja ove, ili početkom iduće godine biti podnet zahtev za registraciju.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker