Babušnica

Žene iz ruralnih područja – jednake, nezavisne, aktivne

Udruženje građana Lužničke rukotvorine – Ženski etno centar iz Babušnice uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN) i EU, u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti realizovala je projekat pod nazivom “Žene iz ruralnih područja – jednake, nezavisne, aktivne”.

Cilj ovog projekta je poboljšanje socio-ekonomskog položaja žena iz marginalizovanih grupa koje žive u ruralnim područjima devastirane opštine Babušnica. To će se postići kroz bolji pristup ruralnih žena resursima za poljoprivrednu proizvodnju, njihovom smanjenom neformalnom zapošljavanju i povećanom učešću u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Inače, problemi žena koje žive u ruralnim područjima odnose se na njihovu nezaposlenost,ekonomsku zavisnost, socialnu izolovanost kao i neinformisanost o  pravima koja imaju.

Socio-ekonomsko osnaživanje žena u opstini Babušnica  zahteva adekvatno sagledavanje njihovog položaja i konkretne akcije koje će se zasnivati na  korišćenju njihovih potencijala.

Kroz projekat, UG Lužničke Rukotvorine organizovalo je okrugli sto na Međunarodni dan žena na selu gde su se okupile žene sa sela i predstavnice lokalne samouprave sa ciljem predstavljanja projekta, ali  I   razmatranja različitih aspekata rodne ravnopravnosti.

Organizovan je seminar sa temama: Moja zajednica, građanska participacija I izazovi I rešenja života na selu.

Sprovedena je obuka iz organske poljoprivredne proizvodnje za 22 žene,  od kojih će 5  dobiti plastenike i potrebnu opremu za započinjanje organske proizvodnje.

Planirane su dodatne radionice i seminari koji će pomoći ženama da se dodatno informišu o svojim pravima I mogućnostima I  na taj način aktiviraju u zajednici.

 

 

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Zasto RURALNI,ZASTO ???Iz seoskih podrucja!!!Ne cinite te gluposti,oni jedno pisu drugo citaju idu po belom svetu I okupiraju druge narode I vi nista manje nedo njihove reci na silu gurate nama u oci I usi.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker