Gradska hronika

Ajvarska paprika pojeftinila, karfiol i plavi patlidžan najskuplji proizvodi za zimnicu

Ajvarska paprika na pirotskoj Pijaci neznatno je pojeftinila u poslednjih dvadesetak dana. Krajem avgusta paprika iz leskovačkog kraja prodavala se po ceni od 200 dinara a sada se može kupiti i za 180. Proizvođači se utrkuju ko će ponuditi bolju paprika i cenu, ali je, kako kažu, kupovna moć Piroćanaca slabija u odnosu na prehodne godine.

Domaćice sa kojima smo razgovarali na pijaci još uvek kalkulišu da li se više isplati pravljenje  zimnice ili kupovina gotove u prodavnici. One koje same pripremaju zimnicu kažu da je zdravija jer nema aditiva. Vremešnije Piroćanke kažu da je priprema zimnice tradicija u našem kraju   i da je godinama prave po receptu koje su koristile njihove majke i bake.

“Živim sama, udovica sam tako da ću ove godine pripremiti manju količinu, ali zimnica mora da se stavi. Zimnica se uvek isplati”.

“Navikli smo da pripremimo zimnicu ali je sve baš skupo. Više od 20.000 ne možemo da izdvojimo za zimnicu”.

“Nekoliko tegli ajvara sam pripremila, još nešto malo ako postignem, nemam ni vremena  ni para dovoljno da pripremim zimnicu kako bih volela”.

Ajvarsku paprika svakodnevno na pirotskoj pijaci prodaje Slađana Stojiljković iz Stajkovca kod Leskovca. “Tu smo već 38 godina, imamo stalne mušterije koje kupuju našu paprika. Bez obzira što su cene ovakve Piroćanci kupuju, zimnica mora da se pripremi” – kaže Stojiljkovićeva. Ona ističe  da je paprika pojeftinila za 20 dinara ali da ima i onih koji je prodaju po ceni od 250 dinara po kilogramu.

Iako se porodično ovim poslom bave decenijama za porodicu Stojiljković to više nije izvor zarade već samo način da se preživi. “Mi šest meseci radimo a šest meseci imamo da preživimo, ne ostaje ništa, jedino moramo da izdvojimo deo novca za seme i material za proizvodnju sledeće godine” – rekla je Slađana Stojiljković iz Stajkovca.

Karfiol je najskuplji i ove godine, od 200 do 250 dinara košta kilogram ista je cena i plavog patlidžana. Šargarepa je oko 100 dinara, dok je prošlog meseca koštala i do 180.

I kupci i prodavci imaju svoju računicu dok jedni pokušavaju da povrate uloženo i zarade koji dinar drugi bi da po što nižoj ceni obezbede zimnicu. Industrijskog  ajvara i druge zimnice tokom cele godine ima na rafovima u gotovo svim trgovinskim lancima po pristupačnim cenama.  Domaći ajvar se već sada može poručiti i kupiti preko interneta ali je njegova cena od 900 do 1000 dinara za teglu od 750ml. Na domaćicama je samo da odluče koja je varijanta za njih najpovoljnija.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker