Lokalna samouprava

NAJNOVIJA VEST: PIROTSKA PEGLANA KOBASICA dobila REŠENJE O ZAŠTITI GEOGRAFSKOG POREKLA

Pirotska peglana kobasica treći je brend Pirota koji je dobio rešenje o zaštiti geografskog porekla. Tim povodom sutra će u 13 sati biti održana konferencija za medije, javljaju iz Gradske uprave Pirot. Na konferenciji će govoriti predstavnici Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, uz naravno, predstavnike Gradske uprave Pirot koja je  pre više od dve godine pokrenula čitav proces zaštite geografskog porekla pirotske peglane kobasice.

Pirotska peglana kobasica treći je proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom. Prvi je pirotski  ćilim (2003.god) a drugi je pirotski kačkavalj od kravljeg mleka (2013. godina).
Proces zaštite geografskog porekla pirotske peglane kobasice počeo je pre nešto više od 2 godine. Na javni poziv za izradu elaborata, koji je ključni deo zaštite imena porekla, javio se Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu.
Savetodavnu i logističku podršku dala je Grupa za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
U definisanju recepture i drugih bitnih detalja vezanih za proizvodnju peglane kobasice učestvovalo je Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice.
Na Sajmu peglane kobasice ( poslednjem pre početka pandemije izazvane virusom COVID 19 ) od svih izlagača uzeti su uzorci kobasica za analize koje su bile neophodne za elaborat. Kod nekoliko proizvođača propraćen je proces proizvodnje pirotske peglane kobasice što je dokumentovano fotografijama.
Zaštitom geografskog porekla sačuvani su receptura i proces proizvodnje pirotske peglane kobasice i stvorena je zakonska osnova za sprečavanje pokušaja kopiranja i prisvajanja proizvoda kao i izmeštanja proizvodnje iz Pirota, navodi se u saopštenju Kabineta gradonačelnika.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker