Kultura

Izložba kolaža i dekolaža “(NE) KOMUNIKACIJA” – kritički osvrt na sadašnji trenutak

Izložba kolaža i dekolaža Nikole Govedarice “(NE) KOMUNIKACIJA” otvorena je u Galeriji “Čedomir Krtsić”.  Izloženo je 24 kolaža i 12 dekolaža  koji predstavljaju kritički osvrt autora na sadašnji trenutak.

Složena kompoziciona rešenja sinteza su različitih materijala iz svakodnevnog života, pocepanih reklama, plakata i novinskih predložaka ali i fragmenata konca i žice  čime se u dvodimenzionalni svet slike uvodi i treća dimenzija. Poruka je, prema rečima autora, komunikacija odnosno nekomunikacija u savremenim okolnostima. “Način na koji živimo sa napretkom tehnologije gde ulazimo u spektar nekomunikacije, gde se sve svodi na banalne prazne razgovore i zato sam kao umetnik želeo da napravim jednu kritiku na taj segment” – kaže autor, Nikola Govedarica.

Umetnika preokupiraju  prizori iz svakonevice  urbanog drištva sa dubokim korenima u fizičkim i mentalnim slikama prošlosti. Njegova vizuelni izraz je bunt i pokušaj kritike društva podložnog uticaju mas – medija gde određenu pojavnu stvarnost on propušta kroz sopstvenu prizmu reflektujući na platno svoja iskustva, misli, asocijacije i osećanja.  “To su one stvari koje pročitam u novinama, koje me pogode i ako se zadrže dugo u mojoj glavi i mislima i ako me to okupira neko vreme ja to želim da predstavim. Aktuelni su sukobi na Bliskom istoku, u Ukrajini to se može primetiti na mojim radovima” – ističe autor.

Umetnik traga za suštinom, koristeći za to najpogodnije tehnike kolaža, i njemu inverznog postupka razaranja i oduzimanja – dekolaža. “Dekolaž nastaje iz spoljnih materijala, nekada pronađem samo estetizovani komad koji je meni dobar i koji mogu iskoristiti, vidim neki detalj, pročitam neku reč koju mogu iskoristiti  i povezati ga  sa nekom mišlju” – objašnjava umetnik, Nikola Govedarica.  

Deseta izložba od početka godine svakako je drugačija od svega što su ljubitelji umetnosti do sada mogli da vide u Galeriji”Čedomir Krstić”. Direktorka, Radmila Vlatković kaže da je sve više mladih autora koji žele da se predstave javnosti i čija dela predstavljaju njihov pogled i kritički stav prema sadašnjem trenutku.  “Ovo je način da se vidi u kom smeru ide naša likovna scena. Mladi autori su okrenuti sadašnjem trenutku , onome što se dešava u društvu i to se vidi na njihovim slikama. Neki su čak previše opterećeni svakodnevicom pa je i tonalitet i kolorit jako taman za razliku od nekih koji vide svetlo u svemu što se dešava. Svakako treba videti njihova razmišljanjaiI zamisliti se pred tim šta nam sledi u društvu a šta je u glavama ovih mladih talentovanih ljudi i kako  oni razmišljaju i donose našu stvarnost” – rekla je Vlatkovićeva.

Nikola Govedarica rođen je 19. januara 1989. godine u Foči (Bosna i Hercegovina). Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Trebinju 2013. godine, na odseku za slikarstvo u klasi profesora Marka Musovića.  Master studije je završio 2016. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na naučnim interdisciplinarnim studijama “Teorija umetnosti i medija”. Odbranio je temu “Teorije tabua u savremenoj umetnosti”, a doktorirao je 2021. godine na Univerzitetu u Beogradu. Izlagao je na preko 50 zajedničkih izložbi u Kragujevcu, Skoplju Milanu, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Trebinju, Sarajevu. Imao je 9 samostalnih izložbi. Kreirao je i vizuelno uredio veliki broj knjiga, časopisa, kataloga. Dobitnik 3 umetničke nagrade.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker