Reportaža

Sve češće “dubinske kontrole” Uprave carina

Krijumčari cigareta, droge i drugih nedozvoljenih supstanci, osim na graničnim prelazima, od pripadnika Uprave carina Srbije srahuju čak i kada pređu granicu sa krijumčarenom robom o čemu svedoče i brojne akcije u kojima pripadnici Uprava carina u saradnji sa obaveštajnim službama u takozvanim dubinskim kontrolama presreću tovare sa krijumčarenom robom.

sverc cigareteKako je Pirotskim vestima kazao izvor iz Uprave carina, reč je uglavnom o dojavama do kojih pripadnici carine dolaze od svojih kolega iz carinskih službi zemalja u okruženju, ali i preko razmene obaveštajnih podataka sa domaćim i stranim policijama i službama bezbednosti.

-Kada imamo ovakvu dojavu dešava se da tovar pustimo preko granice i nastavimo da pratimo njegovo kretanje u unutrašnjosti zemljeda bi na taj način razotkrili ceo lanac krijumčarenja-kaže izvor Pirotskih vesti.

akcija potere za beguncima_2Poslednja ovakva gotovo “filmska” zaplena prilikom dubinske kontrole dogodila se u okolini Pančeva, a detalje o njoj prenose Pirotske vesti.

Pripadnici Uprave carina Srbije u dubinskoj kontroli u okolini Pančeva vanrednim pregledom kombija domaćih tablica pronašli su preko 5.700 bokseva cigareta bez akciznih markica u kojima je bilo preko milion cigareta.

Nakon što su pripadnici Carinske službe pod pratnjom uputili vozilo ka najbližoj carinarnici u Beogradu, kolonu sa tovarom presrela su dva nepoznata vozila koja su pokušala da prepreče put koloni koja je obezbeđivala eventualno bekstvo kombija sa tovarom cigareta. Ipak, brzom reakcijom i uz asistenciju još jedne dežurne ekipe službenika Uprave carina, koja se slučajno našla u blizini, izbegnuti su incidenti većih razmera, a kombi sa krijumčarenom robom ispraćen je do najbliže ispostave carine u Beogradu.

 

Pripadnici Uprave carina posebnu pažnju su usmerili upravo ka sprečavanju šverca cigareta. Tako je krajem prethodnog meseca u dubinskoj kontroli regionalnog puta Paraćin – Ćuprija otkriven pokušaj krijumčarenja 6,5 kilograma rezanog duvana, kao i veća količina praznih filter cigareta, mašinica i papira za cigarete, dok je na graničnom prelazu Gradina osujećen šverc 60.000 nalepnica za cigarete, koje su bile namenjene ilegalnoj fabrici cigareta.

  tekst i fotografija-ilustracija Aleksandar Ćirić

 

UPOZORENJE:Najstrože zabranjeno neovlašćeno preuzimanje fotografija i tekstova sa portala Pirotskevesti.rs bez dozvole autora.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker