Gradska hronika

Najveća stopa umiranja od raka grlića materice u Pirotskom okrugu

Po zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, najveća stopa umiranja od raka grlića materice u našoj zemlji je u Pirotskom okrugu i iznosi statistički gledano 14,3 na 100.000 žena, izjavio je direktor Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” Dragan Ilić.

centar pirota

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srbije, direktor Ilić je na konferenciji za novinare istakao da je karcinom grlića materice, uz karcinom dojke i debelog creva treći vodeći uzrok u oboljevanju i peti u umiranju od svih malignih tumora kod žena. Između ostalog, za ovako lošu statistiku zaslužna je i činjenica da se žene u Srbiji nerado odlučuju na preventivne preglede kod ginekologa jer se svega petina žena odazove pozivu na pregled.

U Srbiji se svake godine registruje približno 1.400 novoobolelih žena, a u proseku 450 žena svih uzrasta umre od karcinoma grlića materice. Svakoga dana obole četiri žena a jedna umre.

preuzeto sa zvaničnog sajta Vlade Republike Srbije
foto-ilustracija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

4 Comments

  1. Taj žalostni podatak je prava slika zdravstvene kulture i o tome treba “na sva zvona” informisati i razgovarati, a ne o tome da se u Pirotu povećao broj novorođenih beba. Broj beba se povećao jer je dostigao istorijski biološki minimum i nema gde više da pada. A stopa smrtonsti od ove i drugih bolesti raste iz godine u godinu, i ima mnogo mesta za mere kako bi se tendencija preokrenula. Kod zdrave nacije rađaće se i više beba.

  2. Slazem se da stalno treba informisati i obavestavati, ali sta Vama smeta u informaciji da se povecao broj beba. Cinjenica je da se povecao broj u odnosu na proslu godinu, i sta je tu lose. A sto se tice ove opake bolesti, jedan od problema je to sto smo poprilicno neaktivni, sa puno predrasuda, preventiva ne radi kako treba, ne postoji kultura kod naroda da proverava svoje zdravlje, nazalost. A pregled traje svega desetak minuta. Zalosno.

    1. Uopšte mi ne smeta informacija o povećanju broja beba. Smeta mi način na koji se ta informacija plasira. A smeta mi i to što ljudi koji se slikaju sa tim bebama, nisu niti jednom merom uticali da se broj beba povećava, A svakako su mogli, postoje vrlo kulturni načini da se to radi, od raznih subvencija, pokrivanja dela troškova za treće (a trebaće izgleda i za drugo dete) i sl. A da ne pričam o povećanju standarda i opštih uslova života, to je najveći podsticaj rađanju.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker