Gradska hronika

Prijave za upis u specijalizovano IT odeljenje u pirotskoj Gimnaziji od 11. do 14. maja

Prijava učenika osmog razreda za računarski smer i bilingvalno odeljenje Gimnazije Pirot, odvijaće se u Gimnaziji od 11. do 14.maja od 9 do 14 časova javljaju iz Gimnazije.

prostor kreativci pirot

Prijavljivanje za upis u specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama je od 11. do 14. maja, a prijemni će se održati 3. juna, saopštile su danas kompanije, okupljene u Inicijativi Digitalna Srbija.

Ta Inicijativa je podržala odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da ove godine uvede veći broj IT odeljenja.

“Inicijativa Digitalna Srbija ohrabruje osmake da se prijave za nastavak školovanja u tim odeljenjima i da se već upisom u srednju školu opredele za karijeru u, trenutno, najperspektivnijem privrednom sektoru”, navedeno je u saopštenju.

Pomoćnik ministra za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović rekao je da to ministarstvo pokušava da odgovori na sve veće zahteve tržišta za digitalnim stručnjacima.

“Ministarstvo prosvete je podstaklo gimnazije da otvore odeljenja za učenike nadarene za informacione tehnologije, prijavilo se 70 gimnazija, a planirano je da odeljenja imaju do 20 učenika”, rekao je Stojanović.

Dodao je da poziva sve učenike da se prijave za IT odeljenja i da na taj način pomognu da Srbija razvija IT industriju.

Predstavnica Inicijative Digitalna Srbija Veronika Tasić Vušurović rekla je da kompanije koje čine Inicijativu Digitalna Srbija veruju da je “znanje resurs koji je neophodan da bi naša zemlje postala jedana od vodećih digitalnih ekonomija”.

“U Srbiji ima mnogo mladih ljudi koji su talentovani i marljivi pa verujemo da su specijalizovana IT odeljenja pravi odgovor na nedostatak stručnih kadrova, naročito iz sfere informacionih tehnologija”, rekla je Tasić Vušurović.

Specijalizovana odeljenja će, prema njenim rečima, omogućiti deci da steknu izuzetna znanja iz IT oblasti, ali i široko gimnazijsko obazovanje sa kojim će moći da konkurišu na bilo kojem fakultetu.

“To će im omogućiti da prave karijere koje žele i da nađu odličan posao u Srbiji”, rekla je Tasić Vušurović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker