Zdravlje

Redovnim pregledima, organizovanim skriningom i vakcinacijom sprečiti rak grlića materice

U toku je 17. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice koja se nizom aktivnosti obeležava i u našoj zemlji počev od 2004. godine. Svake godine obeležavana je pod različitim sloganima, ali sa istim ciljem, a to je da je rak grlića materice jedini rak koji se može sprečiti 100 posto uz rano otkrivanje, dijagnostiku i pravovremeno lečenje. Mada se često govori o prevenciji, ove nedelje ta poruka je posebno naglašena, kaže, dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Pirotu.zavod za javno zdravlje pirot

“S obzirom da je karcinom grlića materice na 4. ili 5. mestu po lokalizaciji svih karcinoma, preventivno  Papanikolau test se radi kod žena od 24. do 65. godina. To je organizovana skrining metoda koja će sprečiti i otkriti karcinom na vreme. Organizovanim skriningom od 2014. godine u Domu zdravlja Pirot, a od 2020. i u domovima zdravlja Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka pozvano je preko 10.000 i pregledano oko 2.500 žena u 2022. godini. Moram da naglasim da je Dom zdravlja u Pirotu, bez obzira na pandemiju, imao isti intenzitet rada, odnosno nije bilo pada obuhvata pregleda žena putem organizovanog skrininga” – kaže dr Zec.

Na osnovu organizovanih pregleda u prošloj godini otkrivena su dva karcinoma u Pirotu i jedan u Beloj Palanci. Inače, prosečno, u Pirotskom okrugu godišnje, o čemu govore podaci na osnovu redovnih pregleda, od raka grlića materice oboli 14, a umre 4 do 5 žena.

Dr Zec je rekla da HPV vakcina značajno može smanjiti rizik oboljevanja od raka grlića materice. Od juna prošle godine vakcina je dostupna u svim domovima zdravlja i daje se devojčicama i dečacima uzrasta od 9 do 14 godina i od 15 do 19 godina sa dve ili tri doze. Vakcina nije obavezna, a u prošloj godini u Pirotskom okrugu vakcinisano je 117 deteta, od toga 13 dečaka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker