Zdravlje

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice – BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 17. do 23. januara 2022. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već šesnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

zavod za javno zdravlje pirot

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „BOLjE SPREČITI NEGO LEČITI – REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICE” je slogan 16. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i obavati preventivni pregled.
Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2019. godine registrovano je 1.044 novoobolelih žena, a 438 žena je umrlo.
Na osnovu najnovijih procena za 2020. godinu, Evropskog informacionog sistema, žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 23,3 na 100.000, nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije. Stope umiranja od raka grlića materice su visoke. Mortalitet od raka grlića materice je 8,8 na 100.000 žena.
U pirotskom okrugu u 2019. godini registrovano je 12 novoobolelih žena a umrle su 2 žene, u 2018.godini registrovano je 11 novoobolelih žena a umrlo je 5 žena, u 2017. registrovano je 11 novoobolelih žena a umrla je 1 žena, u 2016. registrovano je 16 novoobolelih žena a umrle su 3 žene, u 2015.g. registrovano je 12 novoobolelih žena, a umrla je 1 žena, u 2014.g. obolelo je 9 žena, u 2013. obolelo je 7.
U Pirotskom okrugu, u Pirot se od 2014. godine radi organizovani skrining raka grlića materice. Prvi krug u okviru trogodišnjeg ciklusa je započet početkom 2014. godine.
Rezultati organizovanog skrininga u 2021.g.:
Ciljnu grupu za sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice čine žene uzrasta 25 –64. godine.
U Domu zdravlja Pirot u Službi za zdravstvenu zaštitu žena u 2021.godini sprovodio se organizovani skrining raka grlića (druga godina trećeg ciklusa): sa područja grada Pirota u 2021. pozvane su na pregled 3823 žena životne dobi od 25 do 64 godine, a planirano je da se pregleda 2500 žena. Odazvalo se 1959 žena što čini 78,4% od planiranih 2500 pregleda. Takođe, 1959 žena čini 51,2% od svih pozvanih žena, što je zadovoljavajući odaziv u godini pandemije kovid infekcije. Od žena koje su se javile na pregled 1959 žena je testirano, urađen je PAP test. Od 1943 PAP testa, 1911 (97,6%) žena je sa negativnim tj. dobrim nalazom, a kod 32 žene je pozitivan nalaz. Dopunske dijagnostičke procedure sprovedene su kod 34 žene (kolposkopije, biopsije…) i kod 12 žena su dokazane prekancerozne promene, a kod tri žene rak grlića.
U Pirotskom okrugu već godinama su niske stope mortaliteta od raka grlića materice, što govori o dugogodišnjem odličnom radu službi za ginekologiju u domovima zdravlja kao i ginekološkom odeljenju Opšte bolnice Pirot.

Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet preporučuje primenu intervencija za prevenciju i kontrolu raka grlića materice kako bi se postigla eliminacija ove bolesti. To podrazumeva sveobuhvatni pristup ovoj bolesti: skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti u smislu aktivne i sveobuhvatne brige koja podrazumeva kontrolu simptoma, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku.
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Kancelarija za skrinig raka zajedno sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje obeležiće Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice organizovanjem različitih edukativno-promotivnih aktivnosti sa ciljem promocije značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice uz poštovanje svih preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Načelnik
Centra za kontrolu i prevenciju bolesti v.d. DIREKTOR-a
Dr Radmila Zec Zavoda za javno zdravlje Pirot
dr Elizabeta Aleksić

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker