Pirot - Mali Jerusalim

Sutra su DETINJCI! Uz MATERICE I OCE, jedan od tri praznika namenjenih pre svega deci i jačanju porodičnih vrednosti

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju 18. decembra obeležavaju praznik Detinjci. Na taj dan, po vekovnoj tradiciji, odrasli po dolasku iz crkve simbolično vežu svoju ili tuđu decu, obično koncem. Ovaj običaj se upražnjava za Detinjce, Materice i Oce, a simbolizuje jačanje porodičnih veza, mir, međusobno poštovanje i pomaganje.

Kako bi roditelji svoju decu odvezali, deca bi trebalo da roditeljima daruju simbolične poklone, ukazujući na taj način poštovanje i pažnju prema starijima, posebno prema roditeljima.

Materice

Nedelju dana nakon praznika Detinjci, obeležavaju se Materice – praznik majki i žena. Tada se ranom zorom vezuju majke, po pravilu od strane dece, koja svojim majkama čestitaju praznik a one se oslobađaju tako što daruju svoju decu poklonima. Osim majki, na Materice se po tradiciji i verovanjima vezuju i bake.

Oci

U poslednju nedelju pred Božić, obeležava se praznik Oci, kada se vezuju očevi koji, da bi bili oslobođeni, moraju darivati mališane poklonima.

Sve ovo je samo priprema za doček najradosnijeg praznika – Božić. Sva tri praznika padaju u vreme Božićnog posta te se tada priprema nešto bogatija posna trpeza.

Pogledajte i ovo:

Božićne pesme sastava Perivoj. Anđeoski glas naše mlade sugrađanke Doroteje Tošić (VIDEO)

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker