Reportaža

Madona na minđušama iz Pirota

Mlada Piroćanka, dvadesetdvogodišnja Marija Stojev ima veoma kreativan hobi koji polako prerasta u porodični biznis. Marija uz asistenciju svoje rođene sestre Ivane veoma uspešno pravi prava mala umetnička remek-dela-minđuše, broševe i drugi nakit koji je već prezentovala na nekoliko sajma u zemlji i svuda je naišla na odličan prijem i ogromno interesovanje posetilaca.

Marija kaže da nakit pravi jedinstvenom-transfer tehnikom, koju je dodatno usavršila tako da njen nakit predstavlja pravo umetničko delo.marija stojev pored svojih radova

-Minđuše pravim od gline, tako što ih najpre oblikujem po želji, a zatim transfer tehnikom na njih preslikam fotografije. Potom se sve to peče, kao što se radi i sa grnčarijom i nekoliko puta lakira. Svaki moj par minđuša ili broševa je unikatan i nijedan nije isti a interesovanje je sve veće. Već sam učestvovala na tri nacionalna sajma, sva tri u Beogradu, i to dva “Trange frange” sajma u Domu omladine, gde su se na jednom mestu mogli videti svi ručno pravljeni nakiti, suveniri i slične stvari iz cele zemlje, i na još jednom sajmu koji je održan takođe u Beogradu, ali u “Blou ap” baru. Interesovanje je bilo zaista ogromno za moj nakit, daleko veće od “konkurencije” – priča Marija za Pirotske vesti.

Po njenim rečima, ovaj njen jedinstveni hobi polako prerasta u pravi mali porodični biznis.

-S obzirom da smo i ja i sestra bez posla ovo nam je za sada dovoljno za džeparac i izlaske u grad, ali kako raste interesovanje za ovim nakitom, nameravamo da ovaj posao pretvorimo u pravi mali porodični biznis od koga bi verovatno moglo da se pristojno živi, a uz to bi se bavile jednim veoma kreativnim i interesantnim poslom. Za jedan par minđuša treba oko sat vremena aktivnog rada. na nakint preslikavam fotografije po želji, ali to su uglavnom poznati i popularni glumci, pevačice poput Madone i slični motivi – navodi Stojeva.

Tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker