Reportaža

Po meleme i čajeve u Temački manastir dolaze čak iz Kine

Manastir Svetog Đorđa kod Temske, koji potiče iz 14. veka,  posećuje sve veći broj nevoljnika u potrazi za izlečenjem, melemima i čajevima koje monahinje u Temskoj spravljaju po receptima ruskih monahinja koje su ovde boravile nakon Oktobarske revolucije u toj zemlji.

manastir sveti djordje_1

Kako za Pirotske vesti kaže igumanija Efrosinija, u manastiru kod Temske su mati Marina i Taifa došle 1936. godine.

-Marina i Taifa su ćerke ruskog lekara iz Moskve koji je uspeo da lečenje biljem uvede u zvaničnu rusku medicinu još pre Drugog svetskog rata. One su upravo po njegovim receptima spremale čajeve i meleme, i te recepte su prenele mohaninjama koje su došle posle njih, a recepture ruskih monahinja se i danas ovde primenjuju. Kako sam čula od starijih monahinja, ljude su još u davna vremena ovde dovozili u volovskim kolima ili na nosilima, da bi oni odavde odlazili zdravi. Danas sve veći broj ljudi dolazi u potrazi za izlečenjem. Pre par nedelja došla je grupa Kineza koji su čuli za naše meleme i čajeve, kupili razne meleme i čajeve, obišli manastir i oduševili se freskama i samim manastirskim kompleksom i otišli-kaže igumanija Efrosinija.

Sestrinstvo manastira spravlja meleme protiv psorijaze, hemoroida, sinusa, raznih alergija, opadanja kose, herpesa i mnogih drugih bolesti.

tekst i fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker