Lokalna samouprava

Olja Petrović: Važno je da se čuje glas Pirota, mladih, naročito žena. Sve što radimo usmereno je ka boljem životu građana Pirota i Srbije

Narodna poslanica iz Pirota, diplomirana pravnica, Olja Petrović, od nedavno je i član Predsedništva Srpske napredne stranke. Pored nje u Predsedništvu je i gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. Čast jeste velika, ali, pre svega, još je veća odgovornost biti u timu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, kaže Petrovićeva. Ona dodaje da je Srbija danas moderna, stabilna, ekonomski jaka zemlja, i zemlja koja je priznata svuda u svetu. Sve je to rezultat velikog rada i to se vidi najviše na primeru, predsednika, Aleksandra Vučića.

olja petrovic narodna poslanica sns pirot

Govoreći o svom angažovanju u Narodnoj skupštini Olja Petrović kaže da nastoji da neprestano uči i da je sve što radi usmereno ka opštem boljitku života i građana Pirota i cele Srbije.

“Kao grad smo do sada sarađivali sa skoro svim ministarstvima i relevantnim institucijama na mnogobrojnim projektima. To vidimo na osnovu svega što je realizovano u našem gradu. Ima još mnogo ideja i planova za budući period i ovo će značiti još bolju komunikaciju, bolju saradanju i povezanost za dalji napredak i rad. Meni je izuzetno zadovoljstvo da radim u interesu građana Republike Srbije i građana Pirota i svakako ovo je veoma značajno u mojoj političkoj karijeri”.

Jedan od važnih zadatak jeste da se čuje glas Pirota, glas mladih, naročito žena. Kada je reč o republičkom budžetu, koji je nadavno usvojen Petrovićeva kaže da je budžet razvojni. Naslanja se na dva stuba, jedan je veliko ulaganje u kapitalne investicije, kao nikada do sada, dok se drugi odnosi na poboljšanje životnog standarda građana.

“To za građane znači da će biti od 1.januara povećanje plata u javnom sektoru u iznosu od 7 posto, dok će u iznosu od 8 posto rasti plate u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i vojsci. Penzije će od 1. januara biti uvećane za 5,5 posto. Takođe, znamo da će u februarau 2022. uslediti jedna novčana pomoć države u iznosu od 20.000 dinara za naše najstarije sugrađane. To je jedan vid pažnje i pomoći, jer znamo da su oni najviše pretrpeli u vreme fiskalne konsolidacije koja se kasnije pokazala kao dobra. Naša ekonomija je dovoljno jaka i stabilna da njima možemo da pomognemo. Mi ćemo se u narednom periodu truditi da ta novčana davanja imaju kontinuitet, kao i da bude kontinuiran rast plata i penzija. Prvi put u našoj zemlji minimalna zarada biće skoro 300 evra, prosečna plata je trenutno 560 evra, dok će do kraja godine iznositi 610 evra, i to je veliki napredak”

U skladu sa Nacionalnim investicionim planom prosečna plata bi do kraja 2025. godine trebalo da iznoszi oko 900 evra, a penzija oko 440 evra. Sa druge strane, nikad kao sada kapitalne investicije nisu bile u tom obimu, jer bez ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu ne može biti ni jake privrede.

narodna poslanica olja petrović

“Uspeli smo da mnogobrojne projekte realizujemo, mnogi su u toku, a mnoge ćemo tek započeti. Svi znamo koliko je Koridor 10 značajan za ovaj deo Srbije i za naš Pirot i Pirotski okrug. To je san koji smo posle više decenija uspeli da ostvarimo, a ono što je predviđeno budžetom za 2022. godinu je rekonstrukcija i modernizacija pruge Niš – Dimitrovgrad koji će veoma značiti našem Okrugu. Trenutno u Srbiji gradimo 10 autoputeva i brzih saobraćajnica i to je veliki uspeh da naša zemlja ima mogućnosti da toliko ulaže u infrastrukturu”

Petrovićeva smatra da je veoma važno što država ima sluha za ravnomeran razvoj Srbije i da građani svuda žive bolje. A, sve što se radi i gradi važno je za buduća pokolenja, pa je politika nataliteta prioritet broj jedan.

“Predsednik Vućić je najavio tri mere pomoći za novorođenu decu. Umesto dosadašnjih 100 hiljada država će od 1.januara davati 300 hiljada dinara za novorođeno dete. U planu je i pomoć mladim bračnim parovima. To je bespovratna novčana pomoć u izosu od 10 do 20 hiljada evra za kupovinu prve nepokretnosti kako bi ranije izašli iz roditeljskih domova, a pravo svojine bi se vodilo na majku. Kao treća mera pomoći je da sve devojke za vreme studiranja ako zatrudne, ili rode dete, za njih neće važiti ispitni rokovi, isto važi i za očeve, s tim da će se uvesti da je rok za završetak fakulteta do 26. godine, za medicinski do 28. i verujem da će sve to pomoći mladim ljudima da se odluče na taj korak i budu roditelji” – kaže Petrovićeva.

Kada je reč o promeni Ustava svako od građana je mogao da se informiše o čemu se radi i da da svoje mišljenje i sugestije. Petrovićeva kaže da je sam proces bio vrlo transparentan i da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje. Inače, promene Ustava odnose se isključivo na oblast pravosuđa sa ciljem da pravosuđe bude efikasnije, bolje i da svaki čovek bude jednak pred pravosudnim sistemom.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker