Reportaža

Ni špijunske sprave, niti vanzemaljci, niti su radioaktivne. Ovako izgledaju meteo-sonde

Meteo-baloni i meteo-sonde laici često zamene za razne špijunske “sprave”, često misle i da je reč o vanzemaljcima, ipak, to su sonde koje puštaju meteorolozi kako bi vršili svoja istraživanja vremenskih pojava. Pirotski radio-amateri čim registruju pojavu meteo-sonde pomoću svojih uređaja, daju se u potragu, a ta potraga posebno je dragocena mladim naraštajima pirotskih radioamatera za koje je ovo prava avantura, ili lov na meteo-sonde, kako oni to u žargonu zovu.

Po rečima dugogodišnjeg radioamatera Milana Radovanovića, meteorolozi pustaju sa niške tvrđave meteo-balone koji nose sonde.

-Baloni su napunjeni helijumom, emituje telemetrijski preko UHF radio-talasa signal koji sadrži njima potrebne podatke. Reč je uglavnom o temperaturi, vlažnosti vazduha, atmosferskom pritisku, brzini i pravcu vetra. Na visini od 30.000 metara balon puca i sonda pada. Onda mi “krećemo u akciju”. Još kad sonda uzleti ona u jednom trenutku postane vidljiva, dobije se radiosignal, mi to dekodiramo, a u tim dekodiranim podacima sadržane su i GPS koordinate. Kad sonda padne, mi krećemo u potragu putem GPS-a. Uglavnom ih meteorolozi pustaju dva puta dnevno, u podne i u 1 sat noću. Uglavnom su naše sonde francuske proizvodnje, ali smo nalazili i bugarske, hrvatske, rumunske sonde-kaže Radovanović.
-Kada se približimo sondi i uđemo na primer u šumu gde je otprilike pada, tu onda GPS koordinate ne pomažu, već do izražaja dolazi radioamatersko poznavanje goniometrije i lociranja signala-kaže Radovanović.
milan radovanovic radio klub pirot radioamateri
Milan Radovanović, Radio klub Pirot

Nije reč o špijunskim spravama, niti vanzemaljskim pojavama

-Često se ljudi uznemire, posebno stariji sugrađani, koji misle da je reč o vanzemaljcima, ili pak špijunskim napravama, u vreme bombardovanja bili su sigurni da su to u stvari lokatori, ali nema razloga za panikom, reč je zaista o običnim meteorološkim uređjajima koji se masovno koriste širom sveta-kaže Radovanović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker