Lokalna samouprava

Osnaživanje ženskog preduzetništva i uloga žene na selu u jugoistočnoj Srbiji

Projekat “Osnaživanje ženskog preduzetništva i uloga žene na selu u jugoistočnoj Srbiji”  grad Pirot realizuje zajedno sa opštinama Babušnica, Vlasotince i Aleksinac u cilju osnaživanja žena sa sela u oblasti seoskog turizma, prerade mleka i prerade voća i povrća. Projekat  finansira Ministarstvo spoljnih poslova  Vlade Republike Slovenije, a sprovodi Caritas Slovenija. Partner u Srbiji je Caritas Beogradske nadbiskupije  koji sprovodi treninge i radionice sa polaznicama. Aktivno je uključeno 20 žena koje će u narednih 30 meseci  pohađati obuke u cilju unapređenja posla kojim se bave. Biće organizovane studijske posete U Sbiji i Slovenici u cilju razmene iskustava kao i grantovi za unapređenje poslovanja.

Nataša Stefanović, projektni asistent u KLER-u kaže da je pored obuka polaznicama  obezbeđeno učešće na većim sajmovimau Srbiji kao i manji grantovi koje će dobiti za kupovinu opreme. Žene koje se bave preradom mleka i mlečnih proizvoda dobiće ambalažu koja im je neophodna kao i sredstva za poboljšanje sanitarnih uslova za preradu mleka.

“Ovo je dobra prilika da se žene iz Pirota upoznaju sa ovakvim fondovima, sa korišćenjem sredstava, obukama iz oblasti turizma, plasiranja proizvoda, kao i unapređenja  preduzetničkih veština i poboljšanja plasmana proizvoda u budućnosti, kaže Stefanovićeva.

Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj ističe značaj saradnje koja je ovim projektom uspostavljena sa slovenačkim Ministarstvom spoljnih poslova i Caritasom u cilju unapređenja ženskog preduzetništva u Pirotu. “Do sada nismo imali saradnju sa njima, znamo opštine koje su sarađivale i imaju pozitivna iskustva, nadam se da će korisnice biti posvećene, da će im ove obuke značiti i da će moći da iskoriste stečeno znanje u svom poslovanju” – kaže Đošićeva.

Glavna tema treninga koji se održava u skupštinskoj Sali Gradske uprave je socijalno i ekonomsko  osnaživanje žena, kao i ženska ljudska prava, zaštita mentalnog i reproduktivnog zdravlja. Cilj treninga je i povezivanje žena  u cilju dalje saradnje.

“Ovo je uvodna obuka  ali će biti još obuka o temama koje su  donatori odredili kao važne u cilju osnaživanja žena u ruralnim delovima Srbije poput minimalnih tehničkih i sanitarnih uslova za male proizvođače hrane, digitalni marketing, prodaja preko interneta. Žene će posetiti i druga gazdinstva u Srbiji u cilju razmene iskustava. Moći će da vide kako ljudi razvijaju svoje poslove, u planu su studijske postete Sloveniji, koja je partner na projektu u cilju usvajanja novih znanja i iskustava iz uređenih zemalja”- kaže Sanja Milosavljević iz  Caritasa Beogradske nadbiskupije koja sprovodi treninge.

Dragana Dimitrijević, jedna je od učesnica treninga koja očekuje da će stečena znanja upotrebiti za unapređenje poslovanja u oblasti seoskog turizma kao vlasnica smeštajne jedinice “Konak Jerma” koja se nalazi u selu Vlasi. “Došla sam da vidim kako mogu da unapredim posao, šta možemo još da dodamo da upotpunimo smeštajne kapacitete. Upoznala sami ostale žene koje mi potencijalno mogu biti i saradnice. Putovaćemo i videćemo šta se još u okruženju dešava u ovoj oblasti. Grant ću iskoristiti za kupovinu neke mašine za preradu voća i povrća, pošto uz smeštaj planiram da ponudim i zimnicu, slane i slatke proizvode” – rekla je Dragana Dimitrijević.

Malovac Ninostlava bavi se proizvodnjom i preradom mleka i sira u selu Držina. “Prodajem na pijaci svoje proizvode a ovde sam došla da steknem nova iskustva da upoznam ostale žene, da se družimo i da razmenimo iskustva. Upoznaćemo i druge ljude van Pirota, videćemo kako oni rade ali i u Sloveniji, što je posebno zanimljivo” – kaže Ninoslava Malovac.

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker