Lokalna samouprava

Bespovratna sredstva za podršku razvoja ženskog preduzetništva

U toku je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za podršku razvoja ženskog preduzetništva na teritoriji grada Pirota u 2023. godini. Odlukom o budžetu grada Pirota za 2023. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara za dodelu subvencija u cilju unapređenja i razvoja ženskog preduzetništva na teritoriji grada. Bespovratna sredstva mogu se odobriti u maksimalnom iznosu do 250.000 dinara po korisniku.

Ovo je osmi konkurs koji kancelarija za lokalni ekonomski razvoja od početka godine sprovodi, a tiče se mera zapošljavanja  ili podrške privredi. “Konkurs za podsticanje razvoj ženskog preduzetništva je nešto novo što do sada nismo imali kao meru , a kroz budžet grada mi smo izdvojili 2,5 miliona dinara za ovu meru i nadam se da ćemo u narednom periodu izdvajati sve više sredstava” – kaže, Nenad Petrović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Ono što se traži od aplikanata odnosno od žena preduzetnica jeste da budu osnovani pre 01.06.2022.godine, da nisu poslovali sa gubitkom, da uredno izmiruju poreze i doprinose po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja, to su osnovni uslovi, kaže Petrović I dodaje da je namena sredstava je vrlo različita, od nabavke opreme, ulaganje u poslovni prostor, nabavku softvera, određenih rešenja vezano za digitalizaciju procesa proizvodnje i sertifikovanje  proizvoda, procesa proizvodnje.

Iznos subvencija koje će se dodeljivati  kretaće se od  od 50.000 do 250.000 dinara, konkurs traje do 20. jula, a odluke se donose  u roku od 30.

Petrović je najavio još jedan konkurs koji će biti objavljen septembra a odnosi se na očuvanje starih umetničkih zanata.  Za ovu meru, koja se ove godine sprovodi prvi put iz  budžeta  će biti izdvojeno 1,5 miliona  dinara. “Ako uzmemo u obzir sva sredstva koja su izdvojena za  zapošljavanje ili  za podršku privredi imamo ukupan budžet od 45 miliona dinara što je u odnosu na period od pre pet ili šest godina u daleko većem obimu”- istakao je Petrović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker