Mali biznis

Unapređenje ženskog preduzetništva – Marketing i nove tehnike za bolje poslovanje

Sredstvima NSZ i grada Pirota, sopstveni biznis je tokom prethodne godine započelo ukupno 89 lica od kojih je 45 žena. Žene su u svojim firmamama najčešće jedina zaposlena lica a poslovi kojima se bave su u najvećem procentu usluge  ili zanati kroz koje iskazuju svoju kreativnost. Da bi se opstalo na tržištu i nakon subvencionisanog perioda  neophodno je stalno unapređenje poslovanja, modernizacije i korišćenja novih tehnika, ističu preduzetnice.

Biljana Marinkov je preduzetnica od 2017. godine kada je sredstvima Nacionalne službe za zapošljavanje  registrovala radionicu za izradu suvenira i dekupaž dekoracije i tako porodični  hobi  pretvorila u posao. Ona kaže da je u proteklom periodu stalno radila na  unapređenju posla i  modernizaciji   ali da jako veliku pažnju posvećuje i  marketingu.

U ime žena preduzetnica ona kaže da su brojne procedure i sistemska rešenja otežavajuća okolnost  koja ne ide u prilog ženama koje same vode svoje biznise i koje su ujedno jedina zaposlena lica u svojim firmama. „Najveći neprijatelj je crno tržište odnosno oni koji se bave istim poslom ali nemaju registrovane firme pa samim tim ni troškove i svoje proizvode prodaju po nižim cenama“ – kaže Marinkov.

Ona ističe da je svojim angažovanjem u civilnom sektoru  stekla iskustvo i znanje o projektnom finansiranju i da tu vidi mogućnost za unapredjenje  poslovanja.

Kroz projekat ZIP centra njena firma DekuPi dobila je reklamni sajt. „Prisutni smo na društvenim mrežama ali kada želite da pristupite firmama vi ne možete da ih uputite na instagram stranicu ili fejsbuk profil već pošaljete link ka vašem sajtu gde se mogu videti proizvodui i novine koje se uvode“ – kaže Marinkov. Prema njenim rečima sajt je odličan način unapređenja poslovanja koji za razliku od kataloga koji je do sada išao uz ponudu, pruža uvek ažurirane podatke sa najnovijim informacijama o proizvodima i uslugama koje se nude.

Biljana Marinkov zaključuje da na lokalu ima odličnu podršku kroz razne programe i saradnje ali bi volela da posluje u uređenom sistemu gde važe ista pravila za sve.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker