Lokalna samouprava

TOP zapažen na sajmovima u zemlji i inostranstvu

Turistička organizacija Pirot uspešno je predstavila turističke potencijale pirotskog kraja na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji u Bugarskoj, gde je pirotski kraj sve popularniji među turistima. Po rečima direktora TOP-a Bratislava Zlatkova, predstoji predstavljanje TOP-a i na jednom od najznačajnijih sajmova u Evropi-Sajmu turizma u Beogradu, koji će biti održan od 27. februara do 2. marta.

Sajam BG_resize_resize

-Za sve turističke poslenike zima je vreme kada se nastoji da se učestvuje na što većem broju sajmova u zemlji i inostranstvu jer je to od veoma velikog značaja za predstojeću turističku sezonu za koju očekujemo da bude još uspešnija od prethodne. Već drugu godinu za redom na Sajmu u Sofiji učestvuje i Turistička organizacija Pirot, zajedno sa organizacijama iz okruga i Turističkom organizacijom Srbije. Sajam u Sofiji je veoma posećen i okuplja preko 250 raznih izlagača iz sveta turističke privrede, ali je po masovnosti i kvalitetu ispod Međunarodnog Sajma turizma u Beogradu-kaže Zlatkov i dodaje:

-Turistička organizacija Pirot je u toku 2012. i 2013.godine ostvarila uspešnu saradnju sa preko 20 tur-operatora iz Sofije i regiona, što je i rezultiralo masovnom posetom njihovih državljana našem gradu, a posebno kada su u pitanju turističke manifestacije kao što je bio Sajam pirotske peglane kobasice. Takođe su bugarske agencije zainteresovane za sve ostale gastronomske manifestacije u Pirotu, kao što je Festival staroplaninskih jela u Temskoj, koji će biti organizovan 19. Jula 2014.godine ili Festival majstora pirotskog roštilja 23. Avgust 2014. U načelu je dogovorena dalja saradnja, ostaje na predstavnicima mesne zejednice Temska i organizatorima da se dogovore da li je moguće primiti blizu 2000 posetioca iz Bugarske, na svakoj od navedenih manifestacija. Takođe, pored ponude smeštaja u seoskim kategorisanim domaćinstvima na Staroj planini, imali smo prezentaciju prirodnih potencijala opštine Pirot i programe obilaska vodopada, manastira i crkava u našoj opštini. Završavamo programe obilaska staroplaninskih vodopada, koji polako postaju pravi hit za sve ljubitelje prirode, a u ponudi će se naći 4 jednodnevna i 2 dvodnevna programa obilaska vodopada oko Toplog dola i u blizini sela Dojkinci, što je sa druge strane i dobra prilika za angažovanje 10 lokalnih turističkih pratioca iz Pirota koji su prošli obuku i očekuju polaganje za licencu turističkog pratioca u Ministarstvu privrede, sektor turizam-zaključuje Zlatkov.

IMG_20140213_111308_resize

-Nakon Sajma u Sofiji dolazi nam jedan od najvećih Sajmova turizma u jugoistočnoj Evropi, a to je svakako Sajam turizma u Beogradu, u periodu od 27. Februara do 02. marta. I ovde će nam centralna tema biti ponuda u seoskom turizmu, uz naravno nezamenjive brendove pirotskog kraja kao što su peglana kobasica, pirotski kačkavalj i ćilim. Ovde ćemo takođe akcenat staviti na prihvat organizovanih strukovnih grupa studenata fakulteta prirodnih nauka, kako u seoskim kategorisanim domaćinstvima, tako i u Vizitor centru na Vrelu gde se mogu izvoditi nastave, u saradnji sa Srbijašume-kaže direktor Zlatkov za Pirotske vesti.

A.Ć.

foto TOP

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker