Lokalna samouprava

Boban Tolić: Gradski štab je intervenisao krajnje odgovorno i efikasno, izbegli smo poplave većeg obima

Lokalna samouprava obezbedila je 70 sušilica za sanaciju poplavljenih prostorija, oko 200 pari gumenih čizama, dezinfekciona sredstva i novac za socijalno ugrožena domaćinstva i samohrane majke.

Govoreći o aktuelnoj situaciji povodom velikih poplava koje su zadesile i Pirot direktor JP “Komunalac”, Boban Tolić, ocenjuje da je zahvaljujući blagovremenim intervencijama Štaba za vanredne situacije grada, dobroj koordinaciji angažovanih preduzeća i ljudstva, izbegnuta poplava širih razmera. Intervenisalo se na tridesetak lokacija i najkritičnijim mestima. Omogućen je brži protok vode tako da su zahvaćene uglavnom podrumske prostorije u ugroženim naseljima.

“Imali smo veoma tešku situaciju, nažalost, desila se poplava s obzirom na velike padavine od čak 160 litara za samo nekoliko dana. Korito Nišave je bilo puno i sprečilo je oticanje vode. Intervenisali smo na oko tridesetak lokacija, i u više sela. Što se tiče toga kako je Štab za vanredne situacije intervenisao imam samo reči pohvale, jer smo svi bili angažovani, Vodovod, Komunalac, privatni preduzetnici sa svojim mehanizacijama i ljudstvo. Nažalost, količina vode je bila prevelika i nije se moglo sprečiti izlivanje. Na sreću, kod nas su poplavljeni samo podrumi, uspeli smo da amortizujemo plavni talas, a kada pogledate šta se nizvodno od Pirota dešavalo mi smo i najbolje prošli, a bili smo prvi na udaru. Glavni talas je tek juče prošao pored Kraljeva. Južni deo Srbije je teško pogođen.”

Direktor Komunalca, Boban Tolić, kaže da se ni jednog trenutka nije stalo sa pružanjem pomoći i intervencijama. Ovih dana pojačano je iznošenje smeća i konkretno se pruža pomoć u tome poplavljenim domaćinstvima.

“Nastavljamo i dan danas da pomažemo. Pet ekipa Vodovoda radi neprestano na ispumpavanju vode iz podruma. Ekipe Komunalca sa mehanizacijom su, takođe, svakodnevno na terenu. Sada pomažemo da sve stradale stvari i sve ono iz dvorišta što je donela voda, bilo je tu svega i svačega, mulja i tinje uklonimo. Postavili smo četiri rolo kontejnera, pojačali smo iznošenje smeća, naša vozila su stalno na terenu i određeni broj radnika. Tu je i manja mašina sa utovarnom rukom kako bi ušla u svako dvorište. Dakle, trudimo se maksimalno, i preko radne obaveze, da pomognemo našim ljudima”.

Komunalac je obezbedio dovoljno sredstava za dezinfekciju koja građani mogu sami da preuzmu u Preduzeću. Jedno vozilo Komunalca danas je dopremalo natrijum hipohlorit u sama naselja.

“Na kapiji se dele dezinfekciona sredstva. Danas smo na licu mesta, u naseljima, delili svima kojima je potrebno, a iskoristili smo povoljno vreme da operemo i ulice. Želim da istaknem da će se već početkom iduće nedelje deliti sušilice za vlagu. Lokalna samouprava je obezbedila 70 sušilica, jer posle dezinfekcije treba osušiti prostorije. Gradonačelnik je najavio da će se obezbediti novac kao pomoć za određen broj domaćinstava, pre svega za socijano ugrožene i samohrane majke. Ne znam da li je 200 pari gumenih čizama već podeljeno. Jednostavno, činimo sve da olakšamo ljudima i ublažimo teškoće koje su ih snašle”- kaže Tolić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker