Reportaža

Na svet “donela” 874 beba

Na svet “donela” 874 beba. Biljkama protiv steriliteta.

biljana pejcic

Četrdesetpetogodissnja Biljana Pejčić koja sa suprugom i decom živi u staroplaninskom selu Jelovica, četvrt veka se bavi prikupljanjem lekovitog bilja i spravljanjem melema i čajeva.

Ova staroplaninka tvrdi da je zahvaljujući lekovitom bilju sa Stare planine uspela da napravi čajeve za lečenje musskog i ženskog steriliteta zahvaljujući kojima je na svet dosslo čak 874 beba, čiji su roditelji imali ranije problema sa sterilitetom.

-Ovde me ne bez razloga zovu i Biljka. Rodom sam iz Prokuplja ali smo sa suprugom pre par decenija doneli odluku da dođemo u selo odakle su njegovi preci Jelovicu na Staroj planini i ovde u divnom ambijentu, potkraj sela, uz samu obalu Jelovičke reke, nastavimo da živimo. Lekovito bilje sakupljam od 19. godine i ovde je zaista raj kada je o tome reč. Uspela sam da usavršim mešavinu čajeva uz pomoć kojih uspešno lečim muški i ženski sterilitet. Terapija ume da potraje i po godinu i po ali u ogromnom broju slučajeva bude uspešna. Imam knjigu u kojoj vodim tačnu evidenciju i u toj knjizi su imena 874 bebica kojima sam pomogla da dođu na svet. To me čini beskrajno srećnom a cilj mi je da pomognem da se rodi 2000 dece i do onda neću stati da pomažem. Ne tražim nikakve nagrade za svoj rad jer to zaista radim od srca i ta činjenica da pomažem ljudima od kojih se mnogi i po više od decenije bore da imaju potomstvo čini me beskrajno srećnom-kaže Biljana.

-Možda tome doprinosi i činjenica da sam i sama imala problema sa trudnoćom i da znam kroz kakve muke roditelji prolaze. Sve u svemu, neophodno mi je da pre svega pogledam medicinsku dokumentaciju koju dobro poznajem pošto sam radila dugo kao babica u Prokuplju, a inače sam medicinski tehničar. Nakon toga, kada lociramo problem krećemo u pripremanje mešavine čajeva koje pravim i za muški i ženski sterilitet. Reč je o biljkama poput babinog zuba, lincure, listova divlje jagode, zlatnice i drugim lekovitim biljem koje koristim za spravljanje mešavina. Bilje se suši na prirodan način kako se to radilo u 18. veku a među onima koji dolaze po pomoć ima i političara na visokim pozicijama, lekara, profesora, običnih ljudi-zaključuje Biljana za Pirotske vesti.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

4 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker