Lokalna samouprava

Juče u pirotskom porodilištu rođena prva beba – dečak. Nevesela statistika – 54 bebe manje u prošloj u odnosu na preprošlu godinu na teritoriji Pirotskog okruga

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić danas je obišao pirotsko Porodilište gde je po tradiciji sa direktorom Vodovoda i kanalizacije majkama i bebama na ovom odeljenju uručio prigodne poklone.

Gradonačelnik Vasić je nakon razgovora sa rukovodstvom Bolnice, direktorom dr Goranom Petrovićem i načelnikom Porodilišta dr Vladimirom Đurovim kazao da su pomalo obeshrabrujući podaci o broju novorođenčadi u prošloj u odnosu na preprošlu godinu, posebno u poređenju sa 2019. godinom, ali i dodao da se nada da će 2022. godina preokrenuti situaciju.

-Verujem da je korona najviše doprinela takvoj statistici ali se nadamo da će 2022. godina biti neuporedivo bolja. Razgovarali smo o rekonstrukciji bolnice, spoljni radovi, zamena stolarije  kao i uređenje petog sprata i krova je završena a u toku je projektovanje dokumentacije za unutrašnje radove, to je obimna dokumentacija, izdvojili smo 50 miliona dinara za taj posao, izabran je projektant i kada počne rekonstrukcija, to će biti dosta zahtevna “operaija” ali ćemo dobiti savremenu i dobru bolnicu. Ono što bih ja želeo je da dobijemo mlade lekare, jer bez mladih ljudi nema ništa, a ovom odeljenju želim da ima najviše posla, ostalim odeljenjima da imaju što manje posla-kazao je Vasić.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Zoran Nikolić, uz novogodišnje čestitke, izrazio je nadu da će ova godina, kada je o broju novorođenčadi reč, biti prekretnica i da će se prekinuti ovaj negativan trend.

-Našim sugrađanima želim dobro zdravlje i mnogo sreće u 2022. godini. Posebno mladim ljudima želim da porade na natalitetu, da deca dobiju, braću sestre i da bude više dece-poručio je Nikolić.

Načelnik Ginekologije dr Vladimir Đurov kazao je da statistički podaci nisu ohrabrujući, te da je negativan trend prisutan zadnjih četiri-pet godina.

Na teritoriji Pirotskog okruga rođeno je 54 beba manje, od toga, u Pirotu je 49 manje beba, Dimitrovgradu 12 beba manje, u toj opštini rođeno je 24 beba u celoj prošloj godini, U Babušnici je rođena jedna beba manje, u Beloj Palanci pet beba više-kazao je dr Đurov.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker