Pirot kroz vekoveSlike starog PirotaZanimljivosti

PIROT KROZ VEKOVE: Da li znate šta je „mikado“?

„Mikado“ je bio kratak muški zimski kaput, naročito popularan u pirotskim selima u periodu između dva svetska rata, kada se nalazi kao obavezan deo porudžbine u tefterima seoskih krojača.
Činio je obavezan deo pečalbarske garderobe, a zatim i seoske. Izrađivan je od domaćeg braon sukna. Kopčao se spreda, s tim što se mogao zakopčavati do pola ili celom dužinom. Imao je kragnu na koju se našivalo krzno ili koža, a izrađivao se i bez njih, sa običnom kragnom. Obično su se šili koso položeni džepovi, ponekad i grudni džep. Rukavi su mogli biti postavljeni i imati našivene kaiške.


 


Pirotske vesti u saradnji sa Muzejom Ponišavlja u narednom periodu objavljivaće segmente iz veoma zapažene izložbe autora kustosa Mile Panajotović i Aleksandra Repedžića “Odeća po meri i vašoj želji”.Izložba je do skora bila otvorena u Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu i predstavlja dragoceno svedočanstvo o prohujalim vekovima, istoriji, kulturi, tradiciji našeg naroda. Ovaj tekst i fotografija objavljeni su u katalogu koji prati izložbu.

Pročitajte i ovo:

Pirot kroz vekove: Šta su to BELETINE?

PIROT KROZ VEKOVE: Da li ste znali da je zubun (z’b’n) bio najtraženiji ženski seoski haljetak?

PIROT KROZ VEKOVE: Da li znate čime se bavio terzija?

PIROT KROZ VEKOVE: Da li ste znali da je pirotsko sukno bilo nadaleko čuveno po svom kvalitetu?

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker