Pirot kroz vekoveZanimljivosti

PIROT KROZ VEKOVE: Da li ste znali da je pirotsko sukno bilo nadaleko čuveno po svom kvalitetu?

Pirotski trgovci su u trgovini suknom prepoznali veoma unosan posao i njime su se jednako uspešno bavili od polovine XIX veka pa sve do Drugog svetskog rata, kada je industrijalizacija naglo prekinula proizvodnju sukna i svela je na najmanju moguću meru.

Pirotsko sukno, odnosno pirotski šajak, bilo je izuzetno kvalitetno i cenjeno, ne samo u pirotskom okrugu, već i šire, pa se u drugoj polovini XIX veka izvozilo u zapadnu Srbiju, Bosnu i Makedoniju. Pirotski kmet i ugledan građanin, Ceka Krstić, držao je osamdesetih godina XIX veka veliku radnju sa suknom u Tijabari i u skladu s tim, uvek je bio doteran, nosio je odelo i kaput od kvalitetnog pirotskog crnog šajka.


U to vreme, pirotski kraj je proizvodio toliko veliku količinu sukna „da bi mogli celu vojsku, narodnu, da odenu sa tim suknom“. Poznato je i da je u Pirotu 1897. godine radilo 9 specijalizovanih trgovina vunom, suknom i gajtanom, a u periodu (1922 – 1925) bilo ih je oko 20. Pirotska proizvodnja sukna je 1911. godine dala oko
300.000 aršina sukna, a u vreme (1922 – 1930) izrađivano je takođe preko 200.000 aršina godišnje. Selo Dojkinci je naročito prednjačilo u toj proizvodnji. Proizvodnja sukna počela je da opada od 1930. godine, a vuna se sve više izvozila, tako da je 1939. godine opala za čak 49%.


Pirotske vesti u saradnji sa Muzejom Ponišavlja u narednom periodu objavljivaće segmente iz veoma zapažene izložbe autora kustosa Mile Panajotović i Aleksandra Repedžića “Odeća po meri i vašoj želji”.Izložba je trenutno otvorena u Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu i predstavlja dragoceno svedočanostvo o prohujalim vekovima, istoriji, kulturi, tradiciji našeg naroda. Ovaj tekst i fotografija objavljeni su u katalogu koji prati izložbu.


Pročitajte i ovo:


PIROT KROZ VEKOVE: Da li ste znali da je zubun (z’b’n) bio najtraženiji ženski seoski haljetak?

 

PIROT KROZ VEKOVE: Da li znate čime se bavio terzija?

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de