Kultura

Predstavljena seoska i gradska nošnja starog Pirota – vrhunska umetnička dela pirotskih terzija

Večeras je u Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu otvorena izuzetna izložba seoske i građanske nošnje u pirotskom kraju čiji su autori kustosi Muzeja Ponišavlja Mila Panajotović i Aleksandar Repedžić. Na izložbi su predstavljeni veličanstveni eksponati – prava umetnička remek dela pirotskih majstora – terzija, počev od seoske nošnje – čuvene beletine, do nošnje koja se nosila u gradu do drugog svetskog rata koja odiše stilom i vrhunskom izradom, a koja je nažalost sačuvana samo još u depoima Muzeja.

Direktorka Galerije Radmila Vlatković istakla je veliki značaj ove izložbe koja je dokaz da Pirot nisu samo vrhunski delikatesi poput peglane kobasice, kačkavalja ili pirotskog ćilima, već i ovaki eksponati koji govore o duhu i načinu života na ovim prostorima u vekovima iza nas.

autor izložbe kustos Muzeja Mila Panajotović
autor izložbe kustos Muzeja Mila Panajotović

Na izložbi su predstavljeni odevni predmeti, ali i fotografije – portreti iz bogatog fundusa Muzeja Ponišavlja.

-Reč je o svojevrsnom vremeplovu jer su ovde predstavljeni predmeti od 1878. godine pa sve do 1978. godine, dakle od oslobođenja od Turaka pa sve do vremena kada fabrika odeće “Prvi maj” doživljava vrhunac svog razvoja-kazala je Panajotovićeva.

Najstariji eksponat na izložbi – nekada ga nosila supruga Mite Gage – misiraba ili čefken – polovina 19. veka

Po rečima Panajotovićeve, gradsku nošnju iz perioda pre Drugog svetskog rata, nažalost, osim u fundusu Muzeja Ponišavlja, danas je izuzetno teško naći “na terenu”, odnosno u kućama, jer je iz ideoloških razloga u posleratnom periodu takva odeća prepravljana da liči na radničku uniformu.

Izložba će u Galeriji u Pirotu biti otvorena naredne dve nedelje .

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker