Pirot kroz vekoveZanimljivosti

PIROT KROZ VEKOVE: Da li ste znali da je zubun (z’b’n) bio najtraženiji ženski seoski haljetak?

U letnjem periodu žene su nosile zubun, u lokalnom govoru zʼbʼn, koji se u pirotskim selima pojavio tek u drugoj polovini XIX veka. Zubun je izgledom podsećao na dugačku haljinu bez rukava, ali je spreda bio skroz otvoren, osim gornjeg dela na grudima, koji se na tri mesta zakopčavao metalnim kopčama. Ovaj deo za kopčanje, kao i srcoliki izrez na haljetku, obično su bili ukrašeni gajtanom po obrubu.

Devojke iz sela Stančenje – 1928. godine – foto Muzej Ponišavlja

Stariji zubuni nisu imali srcolike izreze, već je izrez bio jednostavan, polukružnog oblika. Imao je džepove u donjem delu sa obe strane. Izrađivao se od pamuka, tj. od aladže, čvrste pamučne tkanine, šareno-prugaste ili kadife. Postavljan je belim pamučnim platnom i ispunjavan pamukom u vidu vate. Seljanke su kupovale gotove zubune u terzijskim radnjama u gradu, gde se aladža inače i tkala u brojnim tkačnicama. Tek u prvoj
deceniji XX veka, počele su i žene u selima bliže gradu da izrađuju tu vrstu tkanine, a seoski krojači šili su zubune. Zubun je počeo da se koristi dosta kasnije iz razloga što je pamučni materijal za njegovu izradu bio veoma skup za većinu seoskih žena. Zbog toga je predstavljao luksuzan seoski odevni predmet, koji su sve seoske devojke želele da poseduju. U početku se nosio samo praznicima i u posebnim prilikama. Koliko je ovaj haljetak bio cenjen, govori i podatak da su siromašne devojke, koje bi pozajmile zubun „na jedan dan“ da bi se doterale, tj. premenile za sedenjću, morale zauzvrat da „odrade“ vlasnici zubuna jednu dnevnicu u polju ili njivi.

 

Pirotske vesti u saradnji sa Muzejom Ponišavlja u narednom periodu objavljivaće segmente iz veoma zapažene izložbe autora kustosa Mile Panajotović i Aleksandra Repedžića “Odeća po meri i vašoj želji”.Izložba je trenutno otvorena u Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu i predstavlja dragoceno svedočanostvo o prohujalim vekovima, istoriji, kulturi, tradiciji našeg naroda. Ovaj tekst i fotografija objavljeni su u katalogu koji prati izložbu.

Pročitajte i ovo:

PIROT KROZ VEKOVE: Da li znate čime se bavio terzija?

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker