Sa starih fotografijaSlike starog PirotaZanimljivosti

Pirot kroz vekove: Šta su to BELETINE?

Pirotska muška seoska nošnja karakteristična je po tome što su gotovo svi njeni odevni predmeti bili izrađeni od belog debelog sukna. Većina ovih haljetaka se u pirotskim visokim planinskim selima zadržala do početka Drugog svetskog rata.

Komplet belog seljačkog odela nazivao se jednom rečju – beletine, a sastojao se od breveneka (vrsta pantalona), dugog jeleka i džamadan – anterije (vrsta bluze).
Mnogi doseljenici u grad, naročito starija muška populacija, koji nisu hteli da pokleknu niti pred orijentalnim, niti pred „jevropejskim“ u XIX veku, ponosno su nosili beletine, ističući na taj način svoje poreklo i čuvajući tradiciju. Taj običaj se zadržao sve do perioda između dva svetska rata kada su se beletine u tu svrhu oblačile prilikom svečanih društvenih zbivanja, a danas ova nošnja predstavlja deo folklornog kostima, po kome je pirotski kraj prepoznatljiv.

 

Pirotske vesti u saradnji sa Muzejom Ponišavlja u narednom periodu objavljivaće segmente iz veoma zapažene izložbe autora kustosa Mile Panajotović i Aleksandra Repedžića “Odeća po meri i vašoj želji”. Izložba je trenutno otvorena u Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu i predstavlja dragoceno svedočanostvo o prohujalim vekovima, istoriji, kulturi, tradiciji našeg naroda. Ovaj tekst i fotografija objavljeni su u katalogu koji prati izložbu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker