Pirot kroz vekoveSlike starog PirotaZanimljivosti

PIROT KROZ VEKOVE: Da li ste znali da su vunene čarape seoski odevni predmet, koji se najduže zadržao u upotrebi?

Žene su same pripremale pređu za pletenje i plele čarape na pet igala kukljača. I ženske i muške čarape izrađivale su se isključivo od bele vune, sve dok se vuna nije počela bojiti krajem XIX veka.

fotografija – Muzej Ponišavlja Pirot

Te čarape nisu bile mnogo dugačke, nešto iznad članaka. Tek posle 1905. godine počele su žene da pletu duže čarape, do ispod kolena, ali i da koriste boje za šaranje. Čarape su obično imale šare na gornjem delu,
prednjem delu po sredini, peti i prstima. Za mladoženju su pletene samo crne čarape koje su bile duge do bedara i to su bile tzv. velike čarape. I danas se čarape u pirotskom kraju izrađuju ručno i vrlo rado nose u kućnom ambijentu.


Pirotske vesti u saradnji sa Muzejom Ponišavlja u narednom periodu objavljivaće segmente iz veoma zapažene izložbe autora kustosa Mile Panajotović i Aleksandra Repedžića “Odeća po meri i vašoj želji”.Izložba je trenutno otvorena u Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu i predstavlja dragoceno svedočanostvo o prohujalim vekovima, istoriji, kulturi, tradiciji našeg naroda. Ovaj tekst i fotografija objavljeni su u katalogu koji prati izložbu.

Pročitajte i ovo:

Pirot kroz vekove: Šta su to BELETINE?

PIROT KROZ VEKOVE: Da li ste znali da je zubun (z’b’n) bio najtraženiji ženski seoski haljetak?

PIROT KROZ VEKOVE: Da li znate čime se bavio terzija?

PIROT KROZ VEKOVE: Da li ste znali da je pirotsko sukno bilo nadaleko čuveno po svom kvalitetu?

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker