Lokalna samoupravaSport

Pripreme za novu ultra-adrenalinsku avanturu na Staroj planini u punom jeku

Na narednom Staroplaninskom maratonu-24 časa Koprena takmičari će imati prilike da se uhvate u koštac sa najdužom  planinskom stazom dužine neverovatnih 122 kilometra. Do cilja će morati da savladaju ukupan uspon od čak 5.656 metara nadmorske visine, što ovu trku čini najuzbudljivijom ali i najtežom trkom zavisnika od adrenalina u ovom delu Evrope, najavio je ekskluzivno za Pirotske vesti Marko Nikolić, iz Udruženja fristajlera, koje zajedno sa Sportskim centrom Pirot, Turističkom organizacijom Pirot i opštinom Pirot organizuje ovo takmičenje. U organizaciji ove manifestacije učestvuju i planinari Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota.

 

t6_resize-Staza za brdsko trčanje je urađena, kako bi stranci rekli, ultra trail i to pravi.Cilj i jeste bio da se napravi najteža staza jer Stara planina ima najveći potencijal. Naš je najduži planinski masiv a omogućava nam i duge kozije puteve na visinama blizu 2.000 mnv što se ne može naći u drugim delovima Srbije. Nagovestili smo da će biti nekih promena formata za brdsko trčanje, eto desile su se. Najveći razlog je da bi omogućili da se ova trka boduje za najtežu svetsku ultra trejl trku Mon Blan(UTMB), za šta je uslov bio da staza bude fiksna odnosno da ne bude ograničena na 24 sata što je prošle godine bio slučaj. Sa ovom dužinom od 122km i usponom od 5.656mnv dobićemo verovatno maximum zvezdica za UTMB što je jako bitno. Pored toga je i najveći izazov izdržljivosti u našoj zemlji-kazao je Nikolić.t8_resize

Trka će, kako je za sada u planu, biti održana između 13. i 15. juna naredne godine.  t2_resize

-Najviša tačka staze je lokacija stare karaule na Midžoru – 2.120mnv a najniža 740mnv u Toplom dolu. Prelaze se najviši vrhovi Stare, gomila izvora, tri udoline (Toplodolska, Dojkinačka i Široke luke)-navodi Nikolić.na deonici je i prelepi vodopad tupavica visok oko 25 metara_resize

 

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

3 Comments

  1. Bio sam prošle godine na trci. Ne vidim neki poseban smisao i izazov u brzom prelaženju razdaljine u planini pa sam zato u svom ritmu i za svoju dušu objedinio i pešačku i biciklističku strazu.

    Ipak, staza koja se planira za narednu godinu, njena konfiguracija, dužina i visinska razlika ozbiljno stavlja u iskušenje moju dosadašnju “filosofiju planinarenja”. Organizatori su, izgleda, ovog propeća samo opipavali puls Planine i ljudi da bi za narednu spremili nešto što Balkan još nije video. Sve u svemu, ozbiljno su me ubacili u razmišljanje o mogućem učešću jer 122km kružnih staza sa ukrštanjem u tri doline i bez vremenskog ograničenja…tova je odenje.

    1. Постоји ли могућност да ову Вашу, горњу причу, објавимо у “Планинарском гласнику” ?
      С поштовањем М. В. Вуковић, техн. уредник.

      П.С.
      Свиђају ми се фотографије…

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker