Lokalna samouprava

Do 9. juna otvoren konkurs za samozapošljavanje, od 15. juna startuje novi program podrške ženskom preduzetništvu

Za mere aktivne politike zapošljavanja iz budžeta grada ove godine opredeljeno je 24,4 miliona dinara i još 15,8 miliona za ostale konkurse. Marija Đošić, šefica Kancelarije za  loklani ekonomski razvoj, kaže da grad Pirot godinama unazad pokušava da izađe u susret sa jedne strane potrebama privrede a sa druge strane smanji nezaposlenost stanovništva. Do 9. juna otvoren je konkurs za samozapošljavanje koji finansira grad Pirot  sa 9,9 miliona dinara a tehničku podršku pruža Nacionalna služba za zapošljavanje.

Pored programa javnih radova, stručne prakse, samozapošljavanja i obuke na random mestu, od ove godine budžetom je opredeljeno blizu 16 miliona za konkurse koji se realizuju u cilju unapređenja poslovanja ili pokretanja novih biznisa.

Novina od ove godine je podrška ženskom preduzetništvu  gde je  u budžetu  opredeljena pozicija za subvencionisanje u iznosu od 2,5 miliona dinara. Ovaj poziv će biti otviren od 15. juna. “Subvencije za žensko preduzetništvo će biti u maksimalnom  iznosu od 250.000 dinara, u javnom pozivu će tačno biti specificirano koje će oblasti biti subvencionisane. Mogu da se jave sve žene preduzetnice koje imaju svoje biznise a o kriterijumima  će se više znati sledeće nedelje kada poziv bude i zvanično raspisan. Nisu u pitanju stratapovi, već je poziv namenjen  ženama  koje su trenutno aktivne u poslovanju” – kaže šefica KLER-a. Ona dodaje da je u preliminarnim analizama prioritet dat preduzetnicama koje su već prošle  početni  stadijum poslovanja odnosno već posluju  godinu ili dve.

Druga novina je podrška umetničkim  i starim zanatima u iznosu od 1,5 miliona dinara iz budžeta. Konkurs će biti raspisan u septembru. “Ovo su pilot programi, prvi put ih ove godine realizujemo i videćemo kakva će biti potreba u narednom periodu, ukoliko bude potrebno da se povećaju iznosi to ćemo svakako i učiniti od narednog budžeta.

Đošićeva je podsetila i na program Helpa koji se ponovo realizuje nakon trogodišnje pauze u vrednosti od 75.000 evra gde je učešće grada 30.000 evra. Prijavljivanje zainteresovanih kandidata je završeno  i u toku je selekcija i obilazak potencijalnih kandidata od strane projektnog tima. Programom Helpa će  25 korisnika dobiti opremu u vrednosti od 3.000 evra za predloge ideja koje uvažavaju kriterijume o zaštiti životne sredine i energeteske efikasnosti.

Đošićeva podseća i na program subvencionisanih kredita za privredu  koji je i dalje otvoren po kojem je iz budžeta grada izdvojeno 3 miliona dinara. Odziv je i po ovom konkursu odličan i već su utrošene 2/3 sredstava.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker