Biseri Stare planine

Tri godine borbe za obnovu Toplog Dola i Stare planine – Udruženje “Ja volim Topli Do”

Organizovanje brojnih festivala, boravak svetske zvezde Manu Chao-a, obnova ogromnog broja kuća, do pre samo nekoliko godina bili su nespojivi sa tada “uspavanim” staroplaninskim biserom Toplim Dolom. Sve ovo, ali i još mnogo drugih pozitivnih stvari koje su se desile i dešavaju u idiličnom staroplaninskom selu, postale su moguće zahvaljujući Udruženju “Ja volim Topli Do”, koje ovih dana obeležava tri godine postojanja i vrlo uspešnog rada.

Jedan od osnivača Udruženja, istaknuti srpski istoričar dr Srđan Cvetković i sam je obnovio svoju dedovinu u Toplom Dolu, ali i svojim idejama i njihovom uspešnom realizacijom uspeo da od Toplog Dola napravi pravi biser Stare planine. Uz Cvetkovića, osnovač Udruženja je mladi i agilni predsednik MZ Topli Do Miljan Stojanović.

-Kada smo pre TRI godine, nakon odbrane reka od investitora, registrovali Udruženje i osnovali TOPLODOLSTVO priželjkivali smo ali se nismo nadali ovako sjajnom uspehu. Selo TOPLI DO DANAS u odnosu na ono pre 5-6 godina više nije isto mesto! Pre tri godine zatekli smo selo u koje je malo ko čuo u Srbiji a još ređe dolazio. Seoska prodavnica nije radila, izlozi razbijeni, svetla na ulicama retka kao i čoveka.
Bilo je svega nekoliko kreveta za izdavanje-kaže za Pirotske vesti dr Cvetković, koji je uz Miljana Stojanovića osnivač ovog Udruženja. 

Po njegovim rečima, danas, gotovo da nema čoveka u Srbiji koji nije čuo za Topli Do a svake godine sve je više gostiju iz zemlje i inostranstva.

-Obnovili smo zapuštenu Crkvu Svete Paraskeve. Podstakli smo i ohrabrili ljude i vratili im veru da je preokret moguć da obnavljaju svoje dedovine. Danas prodavnica radi svaki dan a postoji i kuhinja i mali restoran pored nje. Danas u Toplom Dolu postoji 25 obnovljenih kuća ili onih koje se grade i oko 120 kreveta za izdavanje. Imamo 5-6 novih porodica koje su došle sa strane i tu zasnovale svoje gnjezdo ili to planiraju. Cene kuća i nekretnina su skočile za pet puta. Vratili smo Toplodolcima na raspolaganje zgradu MZ – Topli Dom i drugu zadružnu imovinu. Obnovljen je seoski vodovod,obnovili smo i popravili koliko je to u našoj mogućnosti kroz više radnih akcija seoski put ka Temskoj. Danas je on mnogo bezbedniji i bolji nego pre 5 godina. Popravili smo i izradili uz pomoć TO Pirot turističke markacije ka vodopadima i drugim prirodnima trakcijama-kaže Cvetković.

“Topli Do – Galsko selo”

U Toplom Dolu se održava ove godine po četvrti put Festival slobodnih reka i planina sa gostima sa raznih strana. Prošle godine je u Toplom Dolu održan i svetski Rainbow Gathering Festival. Topli Do su posetile velike svetske zvezde i razni umni ljudi: muzičari Manu Čao, Darko Rundek, Dejan Najdanović Najda, Snežana Jandrlić, prorektor Ratko Ristić , akademik Ljubodrag Dimić… Nema važnijeg medija, sajta ili novine koji nije napravio prilog ili emisiju o Toplom Dolu (Memedović, Moja Dedovina, Lepi Brka, Eksploziv, Rada….)
U Toplom Dolu su se snimili mnogi igrani i dokumentarni filmovi i razni spotovi. Otvori smo 2021. izložbu ŽIVOT STAROPLANINSKOG ČOVEKA U TOPLOM DOLU pretaču budućeg seoskog muzeja. Topli Do je dobio i svoju knjigu KRATKA ISTORIJA STARE PLANINE I TOPLOG DOLA. I konačno Topli DO ima i dve najpoznatije lepotice – magarice Ljubicu i Lelu koje su se doselile iz Dimitrovgrada! Danas u Toplom Dolu vri i što je najvažnije oseća se dobra energija . A ove godine novi projekti: Četvrti Festival slobodnih reka i planina – redizajniran i lepršav, Uređenje seoskih zapisa/obroka – projekat ,,Topli Do Galsko selo“, čišćenje i uređenje obale reka…-navodi dr Cvetković.

fotografije – Udruženje “Ja volim Topli Do”

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker