Kultura

Promocija knjige dr Srđana Cvetkovića o Toplom Dolu

U Dolovu 3. septembra, na platou Doma kulture “25. maj” biće organizovana promocija knjige jednog od najpoznatijih srpskih istoričara, Toplodolca, dr Srđana Cvetkovića “Kratka istorija Toplog Dola i Stare planine”. Ceo događaj pod nazivom “Veče Toplodol(ov)stva” biće obogaćen i promocijom filma o Toplom Dolu iz 1937. godine, koji je rađen po narudžbini Mite Gage, a Toplodolcima u rasejanju biće i predstavljen Festival slobodnih reka i planina koji se veoma uspešno organizuje upravo u Toplom Dolu. 

Kako je dr Cvetković kazao Pirotskim vestima, osim promocije knjige koja je izazvala veliko interesovanje javnosti, biće pripređena i izložba fotografija, projekcija filmova o Toplom Dolu i Staroj planini. Preko dana biće održana Štrudlijada, od 10 sati, nakon čega će biti organizovan obilazak Dolova i prelepe okoline u 14 sati, dok program počinje u 20 sati.

U Dolovo i okolinu se svojevremeno odselio veliki  broj meštana Toplog Dola sa porodicama, pa se procenjuje da u ovom mestu ima oko 300 kuća u kojima žive porodice sa Stare planine i pre svega, Toplog Dola.

-Posetioci će moći da uživaju u dokumenetarnim filmovima, fotografijama, muzici, glumi… Biće to svojevrsno multimedijalno veče posvećeno prijateljskim i korenskim vezama dva prelepa mesta: Toplog Dola i Dolova. Kroz bogat program prikazaćemo priču o Toplom Dolu usponu i padu tokom vekova i njegovoj čudesnoj obnovi poslednjih godina u kojoj učestvuju i mnogi Dolovci kao bratsko selo i najveća kolonija Toplodolaca. Dobrodošli-poručuje dr Cvetković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker