Biseri Stare planine

“Mobilizacija” u Toplom Dolu, kuće se kreče u belo, sređuje put ka Babinom zubu…

Meštani Toplog Dola rešili su da narednu turističku sezonu dočekaju u mnogo boljem “svetlu” pa je veliki broj kuća, poznatih po crvenoj boji koja je karakteristična za ovaj kraj, okrečena u belo, sređena je i seoska crkva, a uređuje se i strateški važan put ka Babinom zubu.

-Okrečena je Mesna zajednica, trafo stanica, uređuje se seoska crkva koja će takođe biti okrečena u belo, zadruga i nekoliko privatnih kuća. Sve to je urađeno sopstvenih snagama a u planu je i da selo dobije muzej-kaže dr Srđan Cvetković, rođeni Toplodolac koji živi u Beogradu, a inače je jedan od najcenjenijih srpskih istoričara. Cvetković  je inicijator i organizator Festivala slobodnih reka koji je ovog leta održan u Toplom Dolu.

Topli do postaje Neas Toplodolas

Cvetković kaže da Topli Do zbog sve većeg broja kuća okrečenih u belo, mnogi turisti nazivaju Neas Toplodolas, zbog činjenice da se upravo kuće okrečene u belo zaštitni znak primorskih sela  u Grčkoj.

Cvetković dodaje da će se sa ovim poslom nastaviti i naredne godine, kako bi se što veći broj kuća okrečio u prepoznatljivu belu boju.

topli do kuće u belom

Uređuje se put ka Babinom zubu

fotografije – Ja volim Topli Do

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker