Kultura

TREĆI FESTIVAL SLOBODNIH REKA U TOPLOM DOLU! 19-21. AVGUST 2022.

Po treći put ove godine od 19 -21. avgusta u Toplom Dolu održava se neobični skup entuzijasta i ljubitelja prirode – FESTIVAL SLOBODNIH REKA I PLANINA! Kako su organizatori iz udruženja JA VOLIM TOPLI Do najavili očekuje nas tri dana lepog druženja pod Midžorom i bogat kulturno umetnički program. Prvog dana festivala biće održana promocija knjige ”Kratka istorija Stare Planine i Toplog Dola” dr Srđana Cvetkovića a tokom panel diskusije pored autora govoriće i dr Davor Lazarević i akademik Ljubodrag Dimić.

Osim toga ,kako najavljuje dr Cvetković, očekuju nas i nesvakidašnji nastup gajdaša Dušana Antića i orkestara iz Pirota na otvorenoj sceni na Trgu slobodnih reka. Druženje će se nastaviti oko ”Ognjišta slobodnih ljudi”, ognjišta koje je grejalo Toplodolce tokom 77 dana i 77 noći straže na mostu u odbranih svojih reka, uz logorsku vatru i zvuke gitare kantautora Zorana Sve Jovanovića, pevača i gitariste Slobodni strugari iz Beograda.
Tokom dnevnog programa biće organizovane planinarske ture do najlepših toplodolskih vodopada, spuštanje u čuvenom prirodnom toboganu Kovani Dol i kupanje u rekama.
U subotu, u glavnom delu programa uz pomoć glasova publike biće izabrani najbolji kratki amaterski video kao i deset najlepših fotografija prirodnih lepota Srbije za 2022. godinu. Za zabavu te večeri biće zadužen maestralni Dušan Pavlov Duke pevač i gitarista pančevačkog bluz sastava ”Soul Steamers” koji i sam vodi poreklo iz ovog magičnog planinskog mesta. Takođe biće prikazan i kratki dokumentarni film ”Kad zvona utihnu” Vladimira Manića nagrađivanog dokumentariste Stare Planine iz Niša.
Nedelja je rezervisana za turnir u malom fudbalu između ekipa staroplaninskih sela kao i gostiju iz Poljske, Dolova i drugih.
Posetioci takođe mogu pogledati i izložbu ŽIVOT STAROPLANINSKOG ČOVEKA u dvorištu sada obnovljene seoske kuće koja svečano otvorena na prošlogodišnjem festivalu.
Festival je podržan od Grada Pirota i TO Pirot.
Sve detaljnije informacije kao i program možete dobiti na stranici Festivala.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker