Kultura

Sahranjena Milena Mijalković Nikolić

Danas je na Tijabarskom groblju u Pirotu sahranjena Milena Mijalković Nikolić, istoričar umetnosti, profesor likovne umetnosti u Gimnaziji. Milena Mijalković Nikolić je ostavila neizbrisiv trag na kulturnoj sceni našeg grada, ali i šire.

Milena Mijalković Nikolić ceo svoj život posvetila je umetnosti.

milena mijalkovic nikolic

Osim što se bavila veoma uspešno likovnom umetnošću, profesorka Mijalković Nikolić je bila i glumica i reditelj Narodnog pozorišta u Pirotu.

Njeni akvareli izlagani su širom sveta, a svoju poslednju izložbu imala je upravo u galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu, prošlog leta, kada je obeležila jubilej vredan svakog poštovanja-šest decenija od prve samostalne izložbe.

Milena Mijalković Nikolić preminula je u 92. godini.

Pogledajte prilog pirotskog dopisništva RTS-a o Mileni Mijalković Nikolić.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/Kultura/1622197/%C5%BDivot+za+umetnost.html

P.V.

Slične vesti

2 Comments

  1. Ova tuzna vest ozalostila je sve njene mnogobrojne bivse djake od kojih su mnogi vec u poznim godinama. Imala je dug i plodotvoran zivot. Iza sebe je ostavila mnogobrojne velicanstvene aquarele, mozda najlepse u srpskom slikarstvu uopste, ali takodje i mnogobrojne generacije pirotskih gimnazijalaca sa solidnim poznavanjem lepih umetnosti koji ce za ceo zivot pamtiti njena nadahnuta i elokventna predavanja. Takodje, otkrivala je talente medju nama i one najtalentovanije usmeravala ka likovnoj umetnosti. Mnogi, ako ne i svi pirotski slikari postali su to sto jesu upravo zahvaljujuci nesebicnoj podrsci Milene Nikolic. Kao i uvek do sada, i ubuduce ce secanje na nasu profesorku umetnosti oziveti u nama kad god se budemo nasli ispred dela nekog od velikih slikara u nekoj od galerija ili muzeja sirom sveta. Oduvek sam to smatrao delom legata Milene Nikolic koji je ona, pored ostalog, ostavila buducim generacijama. Neka pociva u miru, hvala joj i vecna slava.
    Dr Dragoslav Dale Nesic

  2. Na početku nove godine, ova vest me je veoma rastužila. Profesorka Milena Nikolić bila je izuzetna, izvrstan pedagog, profesor, prijatelj, žena od kulture i gospođa. Na jednom susretu generacije (nije propustila nijedan) na poleđini zajedničke fotografije napisala sam: Pirot nebi trebalo da bira živu legendu grada, Pirot ima Milenu. Pročitavši to, Milena se malo zarumenela, zavrtela glavom i rekla: Radmila, Radmila.. Iz tog gesta prepoznala sam njenu veličinu i urođenu skromnost. Prilikom posete mom domu u Beogradu darivala nam je sliku koja će nas uvek podsećati na nju, na lepe gimnazijske dane i naše medjusobno uvažavanje. Neka počiva u miru i večna joj slava.
    Radmila Petrović – Đorđević

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker