Kultura

Pirotski pozorišni ansambl radi na novoj predstavi – Premijera komada Kralj Ibi krajem marta

Drama Kralj Ibi, francuskog književnika, Ajfreda Žarija, prva je predstava Narodnog pozorišta iz Pirota koja će premijerno biti odigrana krajem ovog meseca, verovatno 27. marta na Svetski dan pozorišta. Gradimir Filipović, direktor pirotskog Narodnog pozorišta, kaže da se na pripremi komada uveliko radi, a režija je poverena, poznatoj rediteljki novije generacije, Ani Gligorović.

Filipović očekuje da će ovom predstavom repertoar Pozorišta biti značajno obogaćen, rad na predstavi odvija se svakodnevno i dosta se poodmaklo sa pripremama. Što se tiče redovnog repertora najveći problem predstavlja epidemija, jer se često dešava da je neko od glumaca odsutan. Sada je situacija bolja i 16. marta na repertoaru je predstava Nemam da platim i neću da platim. Takođe, ljubitelji pozorišne umetnosti u Pirotu imaće priliku da pogledaju do kraja meseca i predstavu Trpele kraljevačkog teatra.

Rediteljka predstave Kralj Ibi, Ana Gligorović, zadovoljna je radom sa glumačkim ansamblom, uostalom već je radila u Pirotu. A, zašto baš Kralj Ibi, kaže da je ovo zajednički predlog, glumca i umetničkog direktora pirotskog Pozorišta, Aleksandra Radulovića i nje. Kao tekst to je neka vrsta klasika, ali predstava koja se priprema ne referiše na kultnu predstavu iz šezdesetih godina, a ipak ima neke veze sa našim aktuelnim trenutkom. Kralj Ibi je parodija koja zahteva veliki glumački angažman u smislu, pored ostalog, da sve bude komično, ali i da se prenese neka poruka, kaže, rediteljka, Gligorović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker