KulturaMeđunarodni festival folklora

Dolaze folklorci iz Perua, Čilea, Poljske, Moldavije, Grčke i Bugarske, očekuje se preko 10.000 posetilaca

Na predstojećem, trinaestom po redu Međunarodnom festivalu folklora od 7. do 10. avgusta u Pirotu će boraviti folklorci iz Perua, Čilea, Poljske, Grčke, Moldavije i Bugarske, dok će našu zemlju predstavljati domaćini – folklorci iz Pirota, tačnije članovi Folklornog ansambla Doma kulture u Pirotu. Po rečima direktora Doma kulture Miška Ćirića, očekuje se da će neke od brojnih programa u okviru Festivala posmatrati najmanje 10.000 ljudi, dok defile folkloraca koji će se po tradiciji održavati svake večeri pre nastupa, posmatra svake godine od hiljadu do dve hiljade ljubitelja folklora. Umetnički rukovodilac pirotskih folkloraca Borivoje Stojanović naglasio je da će ove godine Piroćancima svoje nacionalne igre predstaviti i dva vrhunska profesionalna ansabla i to iz Čilea i Bugarske – Plovdiva, što ovogodišnjem Festivalu daje poseban kvalitet. 

Reč je o najvažnijem događaju Pirotskog kulturnog leta koji će se i ovog leta održati na Omladinskog stadiona, pod pokroviteljstvom Grada Pirota a u organizaciji Doma kulture.

-Svake večeri od 19 sati održaće se defile folkloraca, koji će se kretati od hotela “Sinkom” do centralnog gradskog trga ispred Doma kulture gde će se folklorci okupljati pred polazak na nastupe na Omladinskom stadionu koji počinju svake večeri od 20 sati. Cena ulaznica je simboličnih 50 dinara, i to godinama nismo menjali. Sponzori su Kompanija Dunav, hotel “Sinkom” i Unicredit banka od ove godine tako da se nadamo da ćemo uspeti da festival organizujemo na najvišem mogućem nivou-kazao je direktor Ćirić.

Festival se održava pod patronatom organizacije CIOFF, partnera UNESCO-a inajveće svetske organizacije koja se bavi očuvanjem kulturnog nasleđa i organizacijom folklornih festivala širom sveta.

Borivoje Stojanović, rukovodilac pirotskih folkloraca kazao je da od šest ansambala, dva su profesionalna, iz Čilea i ansambl Trakija iz Plovdiva u Bugarskoj.

-To će doprineti kvalitetu onoga što će naši sugrađani moći da vide na četiri koncerta jer, iako je festival revijalnog karaktera, kada imate ovako kvalitetne učesnike po pravilu se ansambli nadmeću u kvalitetu onoga što će prikazati gledaocima-kazao je Stojanović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker