Gradska hronika

Ćilimarska elita Srbije na Staroj planini!

U oprganizaciji lokalne vlasti  Pirota, Sombora,zadruge “Damsko srce”, TOP, a uz pomoć ambasada Australije, SAD, Etno mreže i NALEDA, u hotelu “StarA”, na nekih 12 kilometara od Pirota ka Staroj planini, održana je ćilimarska kolonija, gde se okupila srpska  elita  ovog starog zanata.

tkalje sa cilimom

Tkalje iz Pirota, Sombora, Stapara, Kikinde, Vršca, Negotina, Beograda i još nekoliko drugih gradova, protekla dva dana razmenile su iskustva, a svojevrsna pobednica, koja je uradila najbolji motiv je , kako su odlučile ćilimarke, Ana Ilić Paljković iz Sombora.

tkalja mijatovic

Slavica Ćirić koja rukovodi pomenutom zadrugom  je konstatovala da je skup uspeo, ali i da je njegov cilj da se osim razmene iskustava, ćilimarke upoznaju i savladaju tajnu tkanja pirotskog i staparskog ćilima. Naš cilj je da  koleginice iz drugih gradova uputimo u tajne  tkanja pirotskog ćilima, ali i da mi ponešto naučimo od njih-kaže Sllavica Ćirić.

vertikalni razboj ana

Tkalje među kojima ima puno onih sa fakultetskom diplomom, za razliku od njihovih prethodnica iz prošlosti , kažu da se pirotsko i staparsko ćilimarstvo razlikuju, ali i dopunjuju.

vasic

-U staparskom ćilimarstvu dominiraju motivi poput cvetova, buketa i ono je nastalo pod  austrougarskim uticajem, dok je pirotsko ćilimarstvo   stasalo pod istočnom kulturom. Mi radimo na horizontalnom razboju, u radu koristimo i noge, dok je pirotsko ćilimarstvo malo teže jer se radi isključivo rukama-kazale su za Pirotske vesti pobednica Ana Ilić Paljković i njene koleginice Verica Mijatović i Katarina Dmitrović. Paljkovićeva je inače, diplomirani  dizajner tekstila.

dzulija fini

Uz zahvalnost svima koji su pokazali interesovanje za ovaj jedinstveni skup i pomogli ga, gradonačelnik Vladan Vasić se nada će će iza svega početi da se pokazuju finansijski rezultati.

violeta jovanovic

-Narodne rukotvorine u Pirotu i Somboru treba da opstanu i da se polako dođe do ekonomskih rezultata. Cilj je da ovi proizvodi dođu do Beograda i da  postanu zvanični pokloni diplomatama i drugim zvaničnicima koji dolaze u Srbiju-kazao je pored ostalog gradonačelnik Vasić.

pobednica ana ilic paljkovic

Ambasadorka Australije Džulija Fini je rekla da je ceo projekat izuzetno važan, naročito za žene u ruralnim područjima i da je cilj ekonomsko osnaživanje žena. Zato je njena zemlja i podržala projekat.

slavica ciric

Identičan je i stav Violete Jovanović, izvršnog direktora NALED-a, koja  smatra da u svim većim centrima Srbije, treba otvoriti stalne  galerije-postavke sa  ručno rađenim predmetima, kako bi se predstavili javnosti.

ucesnici i zvanicnici

Bratislav Zlatkov direktor TOP, kaže da je ova manifestacija izuzetno značajna za Pirot i da  je zanimljljiva za turističku ponudu, dok je zamenik gradnoačelnika Sombora  Antonije Orotović, kazao da će se slična kolonija održati na jesen u Somboru. -Tokom leta vidimo se ovde, a na jesen u Somboru. Borićemo se da ove kolonije postanu tradicionalne i da ih podrže i lokalna i republička vlast-poručio je Orotović.

braca

 

Ovo je inače prvi ovakav skup na teritoriji Srbije.

rkalje

Video prilog Televizije Pirot:

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker