Gradska hronika

SUBNOR: Pomen herojima borbe na Neškovom visu

Na odbrani granice Kraljevine Jugoslavije prema Bugarskoj raspoređene su jedinice 5. Armije Jugoslavenske kraljevske vojske (Toplička divizija – 12. Kruševački puk i 3. pešadijski puk iz Pirota) koja je uspešno odbila prvi pokušaj proboja granice 07. aprila 1941. godine u ataru sela Vrapča. Novi napad Nemačke armije (1. oklopna grupa) usledio je narednog dana 08. aprila 1941. godine u 05.30 časova. Razvio se žestok okršaj u kome je Toplička divizija pružila žestok otpor nanoseći Nemcima osetne gubitke. Otpor Jugoslavenske kraljevske vojske je slomljen nakon desetočasovne bitke žestokom ofanzivom Nemaca uz podršku artiljerije i avijacije. Jedinice Jugoslavenske kraljevske vojske su potisnute sa granice i Pirot je okupiran.

U znak sećanja na poginule vojnike, SUBNOR grada Pirota obeležava ovaj datum. 

Obeležavanje je realizovano polaganjem cveća na spomen kosturnicu kod s.Činiglavci. Cveće su položile delegacije:

– SUBNOR-a grada Pirota,

– Gradske uprave Pirot,

– Gradske organizacije SPS Pirot i

– Mesne zajednice s. Činiglavci. 

Po polaganju cveća minutom ćutanja odata je počast poginulim i nastradalim nakon čega je prigodan govor održao predsednik SUBNOR-a grada Pirota, Peco Todorovski. Na kraju se u ime Gradske uprave Pirot i gradske organizacije SPS Pirot prisutnima obratio pomoćnik gradonačelnika i predsednik GO SPS Pirot, Vidojko Panajotović.

Na poziv Mesnog udruženja i Mesne zajednice Činiglavci delegacija SUBNOR-a grada Pirota je obišla selo Činiglavci gde je položila cveće na spomenik nastradalim meštanima sela u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1945. godine i meštaninu Tričković Vukadinu koji je sa 16 godina stupio u partizanske jedinice i poginuo u borbi sa fašističkim okupatorima.

Boravak u ovom delu opštine Pirot iskorišćen je da se položi cveće i na spomen ploču u Velikom Selu gde je sahranjeno još 12 vojnika 12. pešadijskog puka iz Kruševca koji su poginuli braneći otadžbinu od fašističkih napada 08. aprila 1941. godine

Ovim obeležavanjem SUBNOR grada Pirota želi istaći važnost negovanja slobodarskih tradicija i tekovina antifašističke borbe.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker