Lokalna samouprava

Pomen herojima sa Neškovog visa

Predstavnici SUBNOR-a, SPS-a i Grada Pirota danas su, povodom godišnjice borbe na Neškovom visu, kod sela Činiglavci, položili vence i cveće na spomen palim borcima jugoslovenske vojske.

U ime Gradske uprave Pirot pomoćnik gradonačelnika Vidojko Panajotović održao je prigodan govor i poklonio se senima palih ratnika u aprilskom ratu.

 

PIROT U APRILSKOM RATU

8. april 1941. godine

Nemačka nacistička 11. oklopna divizija ušla je u Pirot
…A kamen ovaj, k’o piramida
Što se iz praha diže u nebo,
Kostiju kršnih to je gomila
Što su u borbi protiv dušmana
Dedovi tvoji voljno slágali,
Lepeći krvlju srca rođenog
Mišica svojih kosti slomljene,
Da unucima spreme busiju,
Oklen će nekad smelo, preziruć’,
Dušmana čekat’ čete grabljive.
… Čućeš u borbe strašnoj lomljavi:
“Otadžbina je ovo Srbina!”
Đura Jakšić, Otadžbina
Na današnji dan na prostoru Caribroda (Dimitrovgrada) i Pirota odigrao se jedan od najžešćih sukoba tokom Aprilskog rata 1941. godine. Nemačkoj 1. oklopnoj grupi od tri divizije na ovim položajima se suprotstavila usamljena i nepotpuno koncentrisana Toplička divizija jugoslovenske Pete armije. Nakon odbacivanja sporazuma o pristupanju Trojnom paktu i demonstracija 27. marta 1941, Hitler je odlučio da napadne Kraljevinu Jugoslaviju. Na odbrani granice prema Bugarskoj bili su raspoređene jedinice 5. armije Jugoslovenske kraljevske vojske. Prvi pokušaj prodora granice desio se 7. aprila 1941. u ataru sela Vrapča, ali je bio odbijen. Glavni nemački napad na frontu 5. Armije usledio je 8. aprila 1941. U 5:30 ujutru, nemačka 1. oklopna grupa napala je Topličku diviziju koja je bila u rejonu Pirota. Razvio se žestok okršaj u kome je Toplička divizija pružala žestok otpor i Nemcima nanela osetne gubitke. Sama bitka je trajala skoro 10 sati. Međutim, otpor jugoslovenske vojske slomljen je kada su Nemci krenuli u žestoku ofanzivu, artiljerijom i avionima, a zatim pešadijom. Jedinice Jugoslovenske kraljevske vojske su potisnute sa granice. U popodnevnim časovima Pirot je bio okupiran. U borbama kod sela Srećkovca ranjen je komandant pešadije Topličke divizije general Mihailo Golubović. Napuštajući ove položaje njegovi potčinjeni su ga nosili do Lebana gde je preminuo posle nekoliko dana. Jedini je general Jugoslovenske vojske koji je preminuo od rana zadobijenih u borbi.
Poginuli vojnici sahranjeni su u kosturnici u selu Činiglavci i Velikom Selu. Spomen kosturnica koja se nalazi pored pruge u selu Činiglavci otkivena je 8. aprila 1961.godine. Na njoj stoji natpis: „Braneći granice svoje zemlje od nemačkih napadača 8. IV. 1941. godine na Neškovom visu poginulo je 62 vojnika jugoslovenske vojske“.
Da se ne zaboravi ! Slava im !

istoričar Vladica Tošić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker