Lokalna samouprava

SUBNOR Pirot: Sećanje na borbu na Neškovom visu 8. aprila 1941. i veliki otpor Topličke divizije nemačkom okupatoru

U organizaciji SUBNOR – a grada Pirota danas su članovi ove Organizacije i pojedini meštani sela Činiglavci i Obrenovac položili cveće na spomen kosturnice u Činiglavcima i Velikom selu u znak sećanja na veliki otpor Topličke divizije – 12. Kruševačkog puka i 3. pešadijskog puka iz Pirota koji su tom prilikom naneli ozbiljne gubitke Nemcima, 8. aprila 1941. godine. Glavna borba vodila se na Neškovom visu kod Caribroda. Posle polaganja cveća kraći istorijski čas okupljenima održao je, istoričar Miša Anđelković, spoljni saradnik Muzeja žrtava genocida.

Na odbrani granice Kraljevine Jugoslavije prema Bugarskoj raspoređene su jedinice 5. Armije Jugoslavenske kraljevske vojske (Toplička divizija – 12. Kruševački puk i 3. pešadijski puk iz Pirota) koja je uspešno odbila prvi pokušaj proboja granice 07. aprila 1941. godine u ataru sela Vrapča. Novi napad Nemačke armije (1. oklopna grupa) usledio je narednog dana, 08. aprila 1941. godine, u 05 časova i 30 minuta. Razvio se žestok okršaj u kojem je Toplička divizija pružila veliki otpor nanoseći Nemcima osetne gubitke. Otpor Jugoslavenske kraljevske vojske je slomljen nakon desetočasovne bitke žestokom ofanzivom Nemaca uz podršku artiljerije i avijacije. Jedinice Jugoslavenske kraljevske vojske su potisnute sa granice i Pirot je okupiran.

Ovim obeležavanjem SUBNOR Pirota želi da istakne važnost negovanja slobodarskih tradicija i tekovina antifašističke borbe.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de