Reportaža

Prešli gotovo 1000 kilometara motorima iz Patre do Pirota da odaju počast poginulim herojima

Četvorica bajkera iz grčkog grada Patra, prešli su gotovo 1000 kilometra na motorima kako bi odala počast svojim sunarodnicima koji su stradali na brdu Metiljavica kod Pirota, a kasnije su njihovi ostaci sahranjeni na Grčkom vojničkom groblju. Kako je za Pirotske vesti kazao Spiros Tarnaris, inače veterinar koji se školovao u Beogradu, oni su do sada bili više puta na grčkom groblju u Pirotu, ali im je želja bila da ovoga puta posete groblje za vreme svečanosti.

-Mi smo pošli iz Patre, grada na Peloponezu, prešli smo motorima preko 900 kilometara i došli zbog ceremonije u okviru koje je održan pomen palim herojima – Grcima u Prvom svetskom ratu, a koji su sahranjeni ovde. Došli smo samo zbog toga-kaže Tarnaris i dodaje da je oduševljen izgledom celog kompleksa.

-Ovde je veoma lepo, zahvaljujemo Srbiji zbog toga što se na divan način brinu o grčkom vojničkom groblju i zaista je osećaj kada ste ovde izvanredan. Nismo bez razloga Grci i Srbi – braća-kaže Spiros Tarnaris, veterinar iz Grčke.

grcko groblje pirot metiljavica

O grčkom vojničkom groblju tačno pola veka brine pirotska porodica Surlandžis, čije je poreklo upravo iz Grčke. Najstariji među njima, Jovan Surlandžis, kaže da o grčkom vojničkom groblju brine četvrta generacija ove poznate i poštovane pirotske porodice.

Odmah pored grčkog vojničkog groblja nalazi se i srpsko vojničko groblje gde se čuvaju ostaci 7610 junaka iz Pirota i okoline koji su poginuli tokom Prvog svetskog rata. Svakog septembra na ovom mestu, poznatom kao Metiljavica, okupe se državne delegacije dve zemlje da odaju počast herojima i učvrste prijateljstvo dva naroda.

Zemljište na kome se nalazi grčko vojničko groblje, Grad Pirot je petnaestak godina poklonio Grčkoj, pa je sada to praktično grčka teritorija, a svake godine se ovde održavaju državne svečanosti u znak sećanja na pale heroje iz bratskih naroda.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker