Kultura

Škola ćilimarstva u Pirotu

U Pirotu, u prostorijama Tehničke škole u toku je škola ćilimarstva u okviru koje, od iskusne ćilimarke Slavice Jovanović, tajne ovog umetničkog zanata izučavaju polaznice različitih starosnih kategorija, pokušavajući na taj način da tkanje ćilima sačuvaju od zaborava.

Posle dugogodišnje pauze krenula je sa radom škola tkanja, prvo kroz radionice i predstavljanje na prvom Festivalu ćilima, a trenutno se intenzivno radi na obuci novih ćilimarki. Škola će trajati devet meseci kako bi polaznice mogle da savladaju sve osnovne finese tkanja pirotskog ćilima.

-Ima mladih žena, žena koje žele da se bave tom profesijom i onih koje žele da se bave tkanjem iz hobija. Namera nam je da se rade dodatne edukacije i što se tiče vune, bojenja, prediva, kako bi polaznice ušle u srž. Nit ćilimarstva u Pirotu samo što se nije prekinula. Ostalo je nekoliko žena koje rade u svojim domovima, možemo na prste obe ruke da nabrojimo koliko se žena bavi ćilimarstvom u Pirotu-kaže Jovanovićeva za Pirotske vesti i dodaje da se ova škola realizuje uz podršku pre svega Grada Pirota i naravno Tehničke škole, koja je omogućila korišćenje svojih prostorija za potrebe realizacije Škole.

Milenka Zlatanović, jedna od polaznica kaže da potiče iz ćilimarske porodice, a na ideju da se zajedno uključe u rad Škole ćilimarstva, došla je njena ćerka koja ih je obe prijavila na kurs.

-Svekrva moja je ćilimarka, imamo i čuvamo pirotske ćilime kao dragoceno blago. Želimo da naučimo da tkamo pirotski ćilim najpre iz hobija, a ako kasnije bude neke zarade, to je svakako dobrodošlo-kaže Milenka.

Aleksandra Pulja jedna je od najmlađih polaznica Škole ćilimarstva.

-Želja mi je da naučim da tkam jer je to tradicija u mojoj porodici pa mi je namera da to umeće prenesem i na buduća pokolenja. Nije mi previše naporno tkanje, na to gledam kao na neku vrstu relaksacije-odmor za mozak-kaže Aleksandra za Pirotske vesti.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker