Gradska hronika

Budući Muzej ćilimarstva na levoj obali Bistrice pored Turskog kupatila – Potrebna saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

Uskoro, najkasnije do 1. aprila, biće u upotrebi novosagrađeni parking na Kaleu preko puta Benzinske pumpe Lukoil. Na tom istom prostoru, pored parkinga, prema idejnom rešenju, koje je uradio Zavod za zaštitu spomenka kulture iz Niša, predviđena je izgradnja kuće Bankovića. Kako nam je rekao pomoćnik gradonačelnika Pirota, Bojan Ranđelović, pred Upravom grada je izrada projektno-tehničke dokumentacije, jer bi realizacijom tog projekta grad dobio nove turističke i kulturne sadržaje. Kada je reč projektu Bela mačka tu je završena projektno – tehnička dokumentacija, dodao je Pešić, i traži se način kako da se obezbedi novac za finansiranje izgradnje objekta, najverovatnije, na novoj lokaciji.

“Kada je reč o kompleksu Bela mačka, koji je prema projektu zamišljen kao budući Muzej ćilimarstva, u razmatranju je ideja da se u prema utvrđenim gabaritima i projektno-tehničkoj dokumentaciji objekat izgradi na novoj lokaciji – preko puta Tvrđave “Kale” na parceli koja je, trenutno, neuređena u blizini Turskog kupatila. Potrebna nam je saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da bismo na tom prostoru izgradili novi kompleks zgrada, onako kako je izgledala Bela mačka. Na taj način bismo dobili jednu kulturno-istorijsku celinu, a dostupnost građanima Pirota i turistima bila bi olakšana” – kaže Ranđelović.

Izgradnja budućeg Muzeja ćilimarstva, prema sadašnjoj računici, koštala bi oko 97 miliona dinara bez PDV-a.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker