Gradska hronika

Nekadašnji kompleks “Bela mačka” budući Muzej ćilimarstva – Obezbeđuju se preduslovi za izgradnju novog objekta od izuzetnog značaja

Na osnovu rešenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša objekat “Bela mačka” u Pirotu nedavno je  uklonjen, postepeno, pod jasno definisanim uslovima, kako bi se sačuvale autentične vrednosti ove starovaroške pirotske kuće. Poslovi su obavljeni pod kontrolom stručnog lica iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i odgovornog lica iz Muzeja Ponišavlja Pirot. Kako nam je rekao, pomoćnik gradonačelnika Pirota, Bojan Ranđelović, umetnine su pažljivo izdvojene i deponovane i sve što se može koristiti biće vraćeno i upotrebljeno prilikom izgradnje novog objekta.

Pre uklanjanja objekta “Bela mačka” urađen je Elaborat faktičkog stanja koji je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša uradio 2019. godine i kojim je do detalja sve opisano i fotografisane su umetnine. To će poslužiti da se urade što vernije replike, kaže Ranđelović.

“Što se tiče idejnog projekta za rekonstrukciju “Bele mačke” on je urađen i sada očekujemo superviziju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda. Trenutno se radi projekat za izvođenje, premer i predračun. Prema nekom preliminarnom predračunu radova izgradnja kompleksa Bela mačka koštaće oko 70 miliona dinara. Projekat podrazumeva izgradnju dva stambena objekta, jednog pomoćnog zanatskog objekta, ambara, parterno uređenje dvorišta i prostora oko samog objekta. Objekat će se graditi od materijala koji su korišćeni polovinom 19. veka i to će zahtevati angažovanje majstora vičnih tom poslu” – izjavio je Ranđelović.

Namena objekta je od izuzetnog značaja, jer će to biti Muzej ćilimarstva. S obzirom na vrednost radova Ranđelović kaže da će Uprava grada pokušati da obezbedi najveći deo sredstava, do 90 posto, iz fondova Evropske unije, odnosno Prekogranične saradnje, a ostalo bi bilo učešće grada.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker