Gradska hronika

Voda ispravna, računi manji

Rezultati ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće iz mreže centralnog vodovoda Pirot od 22, 23 i 24.04.2014.god. pokazali su zdravstvenu ispravnost, te se voda iz ovog vodovoda može koristiti za javno vodosnabdevanje stanovništva.

36 (1)– Posle obilnih padavina koje su se desile u Srbiji, problemi su nastali i u Pirotu pre svega u oblasti vodosnadbevanja. Imali smo problema u Tijabari, iz razloga što je došlo do zamućenja izvorišta u Krupcu, pa se to zamućenje manifestovalo i u vodovodnoj mreži. Danas možemo reći da je voda ispravna za piće, jer rezultati ispitivanja Zavoda za javno zdravlje, zdravstvene ispravnosti vode za piće iz mreže centralnog vodovoda Pirot od 22, 23 i 24.04.2014.god. pokazali su zdravstvenu ispravnost, te se voda iz ovog vodovoda može koristiti za javno vodosnabdevanje stanovništva – izjavio je danas na konferenciji za novinare direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Zoran Nikolić.

Nikolić je svestan da se većina naših sugrađana pitala ovih dana zašto ne smemo da koristimo vodu za piće kada su sve analize pokazale da je ispravna? Nikolić kaže da je za svaku analizu ZZJZ potrebno minimum 72 sata od dana kada je uzet uzorak, a da su pojedine detaljnije analize trajele i 5-6 dana, i da je predostrožnost razlog zbog čega je ZZJZ davao preporuku da voda nije za piće.

35– Ovo je problem koji dugo godina traje i mi smo toga svesni i krenuli smo u rešavanje problema još pre tri godine kada smo sa Nemačkom razvojnom bankom KFW potpisali Ugovor po kome nam je stavljeno na raspolaganje 1,4 miliona eura za rešavanje ovog problema, odnosno za rekonstrukciju crpne stanice Berilovac. Na međunarodnom tenderu jedna beogradska firma je dobila posao da uradi projektnu dokumentaciju, ali oni ni posle godinu dana nisu uradili ugovoreni posao. Mi smo u saradnji sa nadležnim Ministarstvom raskinuli Ugovor i posao je dodeljen Građevinskom fakultetu iz Niša. Nadamo se da za godinu i po dana možemo da rešimo ovaj problem i rekonstruišemo crpnu stanicu Berilovac – dodao je Nikolić

Rekonstrukcija crpne stanice Berilovac podrazumeva nove filtere i pumpe, i određenu tehnologiju koja će omogućiti da i kada dođe do zamućenja izvorišta u Krupcu, problem bude eliminisan.

Nikolić je poručio da oni osećaju odgovornost. Tim povodom saopštio da će računi za april,  biti umanjeni za 30%. Ovo umanjenje se odnosi na domaćinstva i kućne savete u Tijabari.

Tekst: Aleksandar Ćirić

Fotografije: JP” Vodovod i kanalizacija” Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker