Lokalna samouprava

„Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“ – Tribina za građane koji razmišljaju o merama energetske sanacije objekata

U okviru projekta „Bolja energija“  održana je  tribina „Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“ kako bi se građani  upoznali  sa konkursom za energetsku efikasnost koji organizuje Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Svetskom bankom. Predstavljeni su uslovi konkursa, uštede koje se mogu ostvariti primenom mera energetske efikasnosti i  način prijavljivanja.  Predstavnici Poštanske štedionice prezentovali su model finansiranja fizičkih lica i model koji je razvijen za pravna lica i stambene zajednice za finansiranje mera energetske efikasnosti.

Preko konkursa  Ministarstva rudarstva i energetike  u prethodno realizovanim projektima sanirano je oko 20.000 objekata.  Sredstva su obezbeđena u saradnji sa Svetskom  bankom u iznosu od oko 50 miliona dolara. Maja Vukadinović pomoćnik ministra rudarstva i energetike,  za energetsku efikasnost i klimatske promene kaže  da se razgovara i sa drugim finansijskim institucijama jer je  predviđeno  da projekat traje u narednih pet godina. „Velika je zainteresovanost građana imajući u vidu da smo u prethodno realizovanim projektima uspeli da saniramo oko 20.000 objekata sada je plan da se u narednih pet godina sanira oko 50.000 objekata“ – rekla je pomoćnica ministarke  za energetsku efikasnost i klimatske promene.

Realizacija projekta Bolja energija počela je 2021. godine i traje do 2026. godine.  Tribina u Pirotu je druga po redu  kako bi građani mogli da se upoznaju sa aktivnostima državne uprave i lokalne samouprave u oblasti energetske efikasnosti.  Dragan Stefanović, zamenik direktora projekta „Bolja energija“ koji se finansira sredstvima USAID-a, ističe da je cilj  projekta je da se poveća nivo energetske efikasnosti na lokalnom nivou i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije na lokalnom nivou.

Stručnjaci iz projekta „Bolja energija“ prezentovali su energetski kalkulator za građane, kako bi što jednostavnije i lakše mogli da donesu odluku o tome koja od mera koje su program subvencionisanja države ima najveći i najbrži povraćaj i ostvaruje najveću uštedu u njihovom domaćinstvu.

Bojan Ivković, gradski energetski menadžer objašnjava  da svako može, na osnovu svog objekta, unošenjem osnosvnih podataka, videti opravdanost  planirane investicije  koja se odnosi na energetsku sanaciju.  Kalkutator je alat koji izračunava koliko je smanjenje potrošnje energije, kolika je finansijska ušteda u odnosu na uložena sredstva.

U okviru projekta  „Bolja energija“ u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike u mnogim gradovima i opštinama  biće otvoreni energetski info centri. Ptvi energetski info centar je otvoren u Kuli  pre nekoliko nedelja sa ciljem da pruži osnovne informacije građanima o merama energetske efikasnosti ali i da daje savete građanima o uštedi energije.

„Saradnja  sa Pirotom je intenzivna i sve ono što se bude radilo u  većini drugih gradova i opština biće urađeno i u Pirotu“ – rekao je  Dragan Stefanović, zamenik direktora projekta „Bolja energija“.   On je podsetio da se u Pirotu radi Katastar individualnih ložišta sa ciljem da se unapredi i kvalitet života i kvalitet zdravlja u gradu Pirotu. Kroz mere energetske efikasnosti građani će dobiti  veću vrednost njihovih nekretnina ali i ekološke i zdravstvene benefite.

Bojan Ivković, gradski energetski menadžer pojasnio je da ovakve tribine pomažu građanima da se upoznaju sa  konkursima, prednostima i mogućnostima koje mogu dobiti.

Ivković je apelovao na građane da koriste ovakve prezentacije i tribine  kako bi razjasnili dileme i nedoumice koje imaju u pogledu energetske sanacije objekata. „Apelujem na građane da dođu i da postavljaju pitanja kako bi se otklonile dileme, ovo su mesta gde mogu dobiti potpune informacije. Gradska uprava je tu kada se raspišu konkursi i javni pozivi ali ovde imaju mnogo više vremena i  mogućnost da od eksperata dobiju informacije koje su im potrebne pre donošenja odluka“ – rekao je Ivković.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker