Lokalna samouprava

Voda u Pirotu i selima ispravna za piće

Dana 25.12.2022.god. u 17h i 15min došlo je do iskliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio gas amonijak kod mesta Sopotski han, blizu sela Staničenja kod Pirota. U ranim jutarnjim časovima ekipe Zavoda za javno zdravlje Pirot izašle su na teren i uzorkovale vodu na hemijsku ispravnost (amonijak, nitriti, nitrati i pH vrednost vode):

– iz javnog vodovoda Pirot (6 uzoraka) i Bela Palanka (3 uzorka),
– u seoskim vodovodima Staničenje (3 uzorka), Crvenčevo (2 uzorka) i Sopot (2 uzorka) koja su najbliža mestu havarije.
– iz reke Nišave kod sela Staničenje i kod Bele Palanke
Rezultati hemijske analize voda iz pomenutih javnih i seoskih vodovoda pokazuju da su svi uzeti uzorci hemijski ispravni i da voda iz ovih vodovoda može da se koristi za piće i pripremu hrane.
Rezultati hemijske analize reke Nišave kod sela Staničenja pokazuju da je reka Nišava treće klase (vrednosti amonijum jona – 0,44mg/l), sa umerenim ekološkim statusom. Rezultati hemijske analize reke Nišave kod Bele Palanke pokazuju da je reka Nišava pete klase (vrednosti amonijum jona – 2,02mg/l), sa lošim ekološkim statusom.
U večernjim časovima ekipe Zavoda za javno zdravlje Pirot izvršiće ponovno uzorkovanje vode iz reke Nišave kod sela Staničenje i kod Bele Palanke u cilju praćenja vrednosti amonijum jona u vodi.
Nakon sprovedenog uzorkovanja i urađenih analiza moćićemo da se izjasnimo da li se vremenom vrednosti amonijum jona smanjuju ili povećavaju.

Pirot, 26.12.2022.god.

Načelnik Centra VD Direktora ZZJZ Pirot
za higijenu i humanu ekologiju dr Elizabeta Aleksić
dr Tatjana Vidanović
specijalista higijene iz ZZJZ

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker