Gradska hronika

“Vizija” i “Gea” sproveli projekat “Podsticanje ženskog socijalnog preuzetništva u pirotskom okrugu”

Udruženje „Vizija“ Pirot u partenrstvu sa udruženjem „Gea“ iz Pirota od početka godine sprovodi projekat „Podsticanje ženskog socijalnog preduzetništva u pirotskom okrugu“, koji finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Skoro svi polaznici obuke aplicirali su za podsticajna sredstva kod Nacionalne službe za zapošljavanje u okviru Javnog poziva nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2017. godini, gde je rok za apliciranje bio 10. april. 


Projekat traje četiri meseca i ima za cilj smanjenje nezaposlenosti žena i ostalih stanovnika pirotskog okruga iz osetljivih društvenih grupa, kroz njihovo informisanje, obuku za osnivanje i vođenje preduzeća i socijalnih preduzeća, kao modela za obezbeđenje egzistencije osoba iz marginalizovanih grupa.

Planiranim projektnim aktivnostima povećana je informisanost i motivisanost ciljne grupe za samostalnu preduzetničku delatnost kroz koncept socijalnih preduzeća koja ne posluju samo radi sticanja profita, već i radi rešavanja lokalnih problema.

Planiranim projektnim aktivnostima promovisalo se socijalno preduzetništvo u kome su nezaposleni iz marginalizovanih grupa ne samo budući nosioci privredne aktivnosti, već i akteri koji rešavaju lokalne probleme u sredini u kojoj žive.

Širom pirotskog okruga održane su tribine o socijlanom preduzetništvu u svim opštinskim centrima, kao i u svim većim selima. Nakon održanih tribina organizovana je i obuka za buduće preduzetnike u ukupnom trajanju od 36 sati.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker